Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to strzał w dziesiątkę! Dzieci z przyjemnością zajadają kotlety rybne, a ja cieszę się, że dostarczam im całe mnóstwo zdrowych wartości odżywczych. Podałam je z sosem tatarskim, za którym Staś wprost przepada. Jest to również ciekawa alternatywa karpia na świątecznym stole. Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Wartości odżywcze śledzia
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Jeśli chcecie przeczytać szczegółowe informacje dotyczące wartości odżywczych śledzia, wejdźcie na stronę Naturalnie Bałtyckie.
Kotlety rybne ze śledzia
Przyrządzenie:
Przygotuj sos tatarski. Ogórki, pieczarki, cebulę i zioła posiekaj. Połącz wszystkie składniki dokładnie w misce. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wyjmij ości z kręgosłupem oraz zdejmij skórę. Umyj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Bułkę namocz w mleku. Po 5 minutach odciśnij dokładnie mleko.
W maszynce do mięsa zmiel mięso ze śledzi oraz bułkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W rękach uformuj kotlety. Delikatnie obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym. Zdejmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety rybne podawaj od razu gorące z sosem tatarskim.