12 gru 2013
Pomyślałam sobie, że warto przyrządzić jakiś trunek na nadchodzące święta. Taki, żeby pasował do klimatu i smaków. Korzenna nalewka, do niej karmel. Ciekawa jestem smaku, sprawdzę za dwa tygodnie. Przyrządźcie sami i też spróbujcie.
Przyrządzenie:
Kardamon i ziele angielskie lekko rozbij w moździerzu.
Kolendrę i kmin upraż na suchej patelni.
Cukier zrumień na ciemny karmel, w rondelku. Zalej wodą i rozpuść. Dodaj korzenie. Po wystudzeniu zalej alkoholem i szczelnie zamknij. Odstaw na 1 – 2 tygodnie.
Przecedź, przefiltruj i rozlej do butelki/ butelek.
Nalewka jest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, będzie jeszcze smaczniejsza. Nabierze więcej smaku i aromatu.
Smacznego!
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]
Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]