Kalmary faszerowane krewetkami

14 Sty 2014

Dawno w moim przepisowym repertuarze nie gościły kalmary. Uwielbiam je tak bardzo jak wszystkie prawie owoce morza, dlatego szybciutko się poprawiam i zapraszam na cudowne kalmary faszerowane krewetkami. Zapiekałam je z passatą pomidorową i przyprawiałam oliwą z oliwek z czosnkiem. Musicie tego spróbować w domu.

kalmary faszerowane

Kalmary faszerowane krewetkami

Przyrządzenie:
Tuby kalmarów i krewetki umyj pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Krewetki posiekaj.
Ziemniaki umyj również i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i utrzyj na puree.
Puree z ziemniaków połącz z krewetkami i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Dobrze zamieszaj.
Powstałym nadzieniem nafaszeruj tuby kalmarów. Zepnij wykałaczkami w miejscach, w których mógłby farsz wypaść.
Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i dodaj oliwę z oliwek z czosnkiem. Smaż tuby z obydwu stron aż nabiorą złotawej barwy. Z wierzchu posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i po chwili passatę. Duś około 5 minut.
Grillowane tuby kalmarów ułóż w naczyniu do zapiekania. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek z czosnkiem. Posyp je natką pietruszki i polej passatą pomidorową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz około 25 – 30 minut.
Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego
kalmary faszerowane
kalmary faszerowane
kalmary faszerowane


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]