Kalafior pieczony

18 Mar 2016

Kalafiora pieczonego jadłam już kilka razy, ale nigdy nie przygotowałam go sama w domu. Postanowiłam przyrządzić go na ostro. Natarłam kalafiora pastą, którą wykorzystuje się do potrawy o nazwie Rendang, o której uczyłam się ostatnio podczas warsztatów “Smaki Bali”. Kalafior piecze się dość długo, ale warto jest poczekać, bo efekt jest doskonały. Tak przygotowany kalafior pieczony idealnie smakuje z dipem z pasty tahini, melasy z granatem, czosnkiem, sokiem z limonki i dużą ilością ukochanej przeze mnie, świeżej kolendry. Przygotuj to danie razem ze mną, a pewna jestem, że polubisz je tak jak cała moja rodzina. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw – nie dodawaj papryczki chilli albo usuń z nich tylko nasiona.

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

Kalafior pieczony na ostro z dipem z tahini i melasy z granatem

Przyrządzenie:

Kalafiora umyj zimną wodą. Urwij liście i wytnij głąb tak, aby kalafior się nie rozpadł. Osusz ręcznikiem papierowym.

Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zmiksuj składniki na pastę do natarcia kalafiora. Natrzyj dokładnie warzywo, posól i połóż na folii aluminiowej.

Kalafior pieczony

Kalafior

Owiń kalafiora dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie przygotuj dip z pasty tahini. W miseczce wymieszaj pastę tahini z melasą z granatem, wlej sok z limonki, dodaj posiekany czosnek, 3/4 posiekanej kolendry. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą. Odstaw na bok.

Zwiększ temperaturę grzania w piekarniku do 220 stopni. Piecz kalafiora jeszcze przez 15 minut.

Po tym czasie wyjmij kalafiora z piekarnika. Zdejmij folię i skrop go olejem z orzechów arachidowych.

Wstaw odkrytego z folii z powrotem do piekarnika na 30 minut. Kalafior pieczony powinien być zarumieniony z zewnątrz, a w środku przygotowany al dente.

Do dipu z pasty tahini, na górę, wrzuć resztę posiekanej kolendry. Kalafiora podawaj od razu z dipem z pasty tahini.

Smacznego

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

kalafior pieczony

Kalafior pieczony z dipem z tahini

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalafior pieczony
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Tarta z zielonym groszkiem

Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Wyjątkowo smakuje mi […]