Kalafior pieczony

18 Mar 2016

Kalafiora pieczonego jadłam już kilka razy, ale nigdy nie przygotowałam go sama w domu. Postanowiłam przyrządzić go na ostro. Natarłam kalafiora pastą, którą wykorzystuje się do potrawy o nazwie Rendang, o której uczyłam się ostatnio podczas warsztatów „Smaki Bali”. Kalafior piecze się dość długo, ale warto jest poczekać, bo efekt jest doskonały. Tak przygotowany kalafior pieczony idealnie smakuje z dipem z pasty tahini, melasy z granatem, czosnkiem, sokiem z limonki i dużą ilością ukochanej przeze mnie, świeżej kolendry. Przygotuj to danie razem ze mną, a pewna jestem, że polubisz je tak jak cała moja rodzina. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw – nie dodawaj papryczki chilli albo usuń z nich tylko nasiona.

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

Kalafior pieczony na ostro z dipem z tahini i melasy z granatem

Przyrządzenie:

Kalafiora umyj zimną wodą. Urwij liście i wytnij głąb tak, aby kalafior się nie rozpadł. Osusz ręcznikiem papierowym.

Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zmiksuj składniki na pastę do natarcia kalafiora. Natrzyj dokładnie warzywo, posól i połóż na folii aluminiowej.

Kalafior pieczony

Kalafior

Owiń kalafiora dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie przygotuj dip z pasty tahini. W miseczce wymieszaj pastę tahini z melasą z granatem, wlej sok z limonki, dodaj posiekany czosnek, 3/4 posiekanej kolendry. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą. Odstaw na bok.

Zwiększ temperaturę grzania w piekarniku do 220 stopni. Piecz kalafiora jeszcze przez 15 minut.

Po tym czasie wyjmij kalafiora z piekarnika. Zdejmij folię i skrop go olejem z orzechów arachidowych.

Wstaw odkrytego z folii z powrotem do piekarnika na 30 minut. Kalafior pieczony powinien być zarumieniony z zewnątrz, a w środku przygotowany al dente.

Do dipu z pasty tahini, na górę, wrzuć resztę posiekanej kolendry. Kalafiora podawaj od razu z dipem z pasty tahini.

Smacznego

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

kalafior pieczony

Kalafior pieczony z dipem z tahini

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalafior pieczony
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]