Kalafior pieczony

18 Mar 2016

Kalafiora pieczonego jadłam już kilka razy, ale nigdy nie przygotowałam go sama w domu. Postanowiłam przyrządzić go na ostro. Natarłam kalafiora pastą, którą wykorzystuje się do potrawy o nazwie Rendang, o której uczyłam się ostatnio podczas warsztatów “Smaki Bali”. Kalafior piecze się dość długo, ale warto jest poczekać, bo efekt jest doskonały. Tak przygotowany kalafior pieczony idealnie smakuje z dipem z pasty tahini, melasy z granatem, czosnkiem, sokiem z limonki i dużą ilością ukochanej przeze mnie, świeżej kolendry. Przygotuj to danie razem ze mną, a pewna jestem, że polubisz je tak jak cała moja rodzina. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw – nie dodawaj papryczki chilli albo usuń z nich tylko nasiona.

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

Kalafior pieczony na ostro z dipem z tahini i melasy z granatem

Przyrządzenie:

Kalafiora umyj zimną wodą. Urwij liście i wytnij głąb tak, aby kalafior się nie rozpadł. Osusz ręcznikiem papierowym.

Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Zmiksuj składniki na pastę do natarcia kalafiora. Natrzyj dokładnie warzywo, posól i połóż na folii aluminiowej.

Kalafior pieczony

Kalafior

Owiń kalafiora dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie przygotuj dip z pasty tahini. W miseczce wymieszaj pastę tahini z melasą z granatem, wlej sok z limonki, dodaj posiekany czosnek, 3/4 posiekanej kolendry. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą. Odstaw na bok.

Zwiększ temperaturę grzania w piekarniku do 220 stopni. Piecz kalafiora jeszcze przez 15 minut.

Po tym czasie wyjmij kalafiora z piekarnika. Zdejmij folię i skrop go olejem z orzechów arachidowych.

Wstaw odkrytego z folii z powrotem do piekarnika na 30 minut. Kalafior pieczony powinien być zarumieniony z zewnątrz, a w środku przygotowany al dente.

Do dipu z pasty tahini, na górę, wrzuć resztę posiekanej kolendry. Kalafiora podawaj od razu z dipem z pasty tahini.

Smacznego

kalafior pieczony

Kalafior pieczony

kalafior pieczony

Kalafior pieczony z dipem z tahini

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalafior pieczony
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Nobu Hotel Warsaw otwarty

3 sierpnia 2020 r. oficjalnie został otwarty Nobu Hotel Warsaw. Miałam zaszczyt być na tym wydarzeniu, dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami moimi wrażeniami z tego dnia. Najciekawsza oczywiście byłam lunchu, który odbył się w restauracji hotelu, ale po kolei… Kim jest właściciel Nobu Hotel Warsaw? Pisząc wyżej o zaszczycie jaki spotkał mnie, że […]

Faszerowane kwiaty cukinii

Jest lato, sezon na cukinię, więc trzeba przygotować faszerowane kwiaty cukinii. Mam tą wielką przyjemność, że mam super sąsiadów, którzy mają warzywne ogródki. Właśnie od nich dostałam między innymi kwiaty cukinii, których ze świeczką szukać na radomskich targach. Ten przepis jest dosyć prosty, a jego efekt wspaniały. Jeśli tylko macie opcję na kwiaty cukinii, koniecznie […]