Jambalaya z dorszem i krewetkami

3 Gru 2013

Ta przepyszna Jambalaya to moja propozycja do konkursu Wyjątkowe dania jednogarnkowe, który prowadzony jest na portalu durszlak.pl.
W przepisie na autorskie danie jednogarnkowe należy wykorzystać co najmniej jeden produkt własny marki Tesco.
Przyznam, że wcześniej rzadko robiłam zakupy w tym sklepie. Wybrałam się tam właśnie aby nabyć składniki potrzebne mi do wykonania zadania konkursowego. Zaskoczyłam się naprawdę pozytywnie. Sklep jest bardzo dobrze zaopatrzony. Nie spodziewałam się również, że jest tak ogromny wybór produktów własnych Tesco.
W związku z tym Jambalaya obfituje w te składniki, nie ma ich jednak wszystkich na zdjęciu, bo stwierdziłam, że byłaby to zdecydowana przesada.
Zapraszam.

Jambalaya

Jambalaya z dorszem i krewetkami

Przyrządzenie:
Z rozmrożonych krewetek usuń ogonki. Rozmrożone filety z dorsza osusz na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy, czerwoną paprykę, chili i kmin rzymski. Smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj ryż i smaż około 2 minuty.
Pomidory odcedź na sicie do naczynia z podziałką. Zachowaj zalewę. Pomidory dodaj do patelni z ryżem. Dodaj tymianek i dokładnie zamieszaj.
Do zalewy z pomidorów dolej tyle wrzątku, aby całkowita objętość płynu wynosiła 1 litr. Dolej go na patelnię, dopraw solą i peprzem i zamieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Ryż przypraw do smaku. Na wierzchu ułóż kawałki ryby. Ponownie przykryj patelnię i gotuj jeszcze 5 minut. Ostrożnie wymieszaj ryż, przewróć kawałki ryby i dodaj krewetki. Raz jeszcze przykryj i gotuj kolejne 5 minut, aż krewetki będą różowe, ryba ugotowana, a ryż miękki.
Na koniec dodaj groszek. Delikatnie zamieszaj.
Podawaj z cząstkami cytryny do wyciskania.
Smacznego!:)
Jambalaya
Jambalaya
Jambalaya


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]