13 Paź 2015
Po kolejnych warsztatach organizowanych przez frisco.pl, z całą pewnością stwierdzam, że są to najlepsze lekcje kulinarne, w których miałam przyjemność brać udział do tej pory. Tym razem “na tapecie” był królik, a szkolił nas Przemek Błaszczyk, szef chorzowskiej restauracji Mañana Bistro & Wine Bar. Może zastanawialiście się jak przyrządzić królika, jakie danie można przygotować z tym mięsem? Poniżej znajdziecie odpowiedzi, inspiracje i przepisy królicze.
Po pierwsze, należy wiedzieć, że mięso królika jest bardzo zdrowe. Zawiera dwa razy mniej cholesterolu niż mięso kurczaka, ma najmniej tłuszczu ze wszystkich mięs. Bogate jest w aminokwasy, witaminy ( głównie z grupy B) i składniki mineralne. Mięso królika posiada wysoki procent kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego oraz choroby autoimmunologiczne. Spożywanie mięsa królika wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Mięso królika należy do mięs białych. Jest bardzo delikatne i ma łagodny smak. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów, o czym przekonacie się niżej, gdzie prezentuję Wam kilka przepisów z warsztatów z frisco.pl
podział tuszki królika
Najsmaczniejszą i cenioną częścią królika jest comber. To mięso najbardziej delikatne i kruche. Nadaje się do gotowania, smażenia duszenia i pieczenia.
Część przednia królika to mięso zdecydowanie twardsze, które wymaga długiej obróbki termicznej, np. duszenia. Podroby natomiast, idealnie nadają się na pasztet.
Udka królika, tzw. skoki doskonałe są po usmażeniu i duszeniu bądź pieczeniu.
zapraszam na fotorelację z warsztatów. Piękne zdjęcia zrobiła cudowna asia matyjek ODCZARUJ GARY <3 a jeszcze niżej są super przepisy z warsztatów.
Frisco.pl, bardzo dziękuję za kolejne wypasione warsztaty i super spotkanie. Królika ogarniam już bez problemowo.
Przemek Błaszczyk – wielkie brawa! Dzięki za inspiracje kulinarne, przepisami na dania z królikiem mogę rzucać jak z rękawa 🙂
Wielkie podziękowania oczywiście dla Smolna 8 Studio – warsztaty w tym miejscu to zawsze przeżycie na najwyższym poziomie 😉
Fajnie się było ponownie spotkać z moimi przyjaciółkami blogerkami. Jednym słowem – frisco.pl rządzi! 🙂
To co, moi drodzy czytelnicy, już wiecie co zrobić z królikiem?
W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek. Podsumowanie Przepis naPomidory faszerowane Dodano 2016-08-09Czas przygotowania 25MCzas gotowania 20M Całkowity czas 45MŚrednia […]
Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Podsumowanie Przepis naPierogi z królikiem i jarmużem Dodano 2015-11-23Czas przygotowania 1HCzas […]