Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

19 cze 2013

Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

Ponad rok temu, po tym jak dowiedzieliśmy się z moim mężem, że oprócz Stasia, będziemy jeszcze rodzicami bliźniaczek, postanowiliśmy przeprowadzić się do Radomia (bliżej moich rodziców). Nie ukrywam, że wizja powrotu do mojego rodzinnego miasta była dosyć kiepska. Jednym z problemów, który miał na mnie czekać, była totalna różnica w dostępie do świeżych i ekskluzywnych produktów. Rzeczywiście tak jest – jest trochę rzeczy, których nie dostanę w żadnym tutejszym sklepie. Na szczęście wtedy ratuje mnie internet. Niestety świeżej ryby nie można kupić przez internet, a mrożona smakuje gorzej. Jakież to szczęście mnie ogarnęło gdy odkryłam w Radomiu sklep gdzie można kupić kilka rodzajów naprawdę świeżutkiej ryby! Dzisiaj zabrałam ze sobą pięknego Halibuta!
Potem wizyta na targu: kurki, bób, zielona fasolka, truskawki… jak ja kocham wiosnę!
Chciałam przygotować jakieś danie według przepisu Kurta Schellera, takie składniki kupiłam i połączyłam ze sobą, że będzie mój przepis. Puree ziamniaczano-selerowe pokazał mi jednak Kurt Scheller.

Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

Przygotowanie:
Oczyszczonego halibuta ułóż w naczyniu do zapiekania. Natrzyj solą, pieprzem, posiekanymi ząbkami czosnku, estragonem, bazylią i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz około 30 minut.
Obierz ziemniaki i selera. Gotuj razem w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź warzywa. Dodaj łyżkę masła i ubij na puree.
Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj łyżkę masła i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodaj oczyszczone kurki. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, estragonem. Zamieszaj i smaż razem chwilę. Dolej wino, gdy odparuje wlej śmietankę. Gotuj sos około 5 minut. Dopraw do smaku.
Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie.
Gdy ryba będzie gotowa, wybierz filety i układaj na talerzu razem z fasolką i puree ziemniaczano-selerowym. Rybę i fasolkę polej sosem kurkowym.
Smacznego!
halibut z sosem kurkowym
halibut z sosem kurkowym


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]




[instagram-feed]