Grzanki na śniadanie

7 Lis 2013

Grzanki na śniadanie

Poniższy przepis to moja propozycja do konkursu „Szklanka soku do śniadania” na portalu durszlak.pl. Akcja polega na tym, że w menu śniadaniowym należy wykorzystać szklankę soku 100% Tymbark. Zaczynam od soku jabłkowo – marchwiowego. Postanowiłam zatem wykorzystać produkty pasujące do składników soku – marchwii i jabłka. Wybrałam zdrowe i pyszne dodatki. Ze względu na to, że do tej pory mieliśmy całkiem piękną pogodę – natka pietruszki i marchewka są jeszcze z mojego ogródka. Zapraszam na pyszne, pełnowartościowe śniadanie, które bardzo szybko możemy przyrządzić każdego ranka.

grzanki na śniadanie

Grzanki na śniadanie

Przyrządzenie:
Kromki chleba podpiecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni, do uzyskania brązowego koloru i chrupkości.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć marchewkę i duś pod przykryciem około 10 minut.
Roztrzep jaja i dodaj do nich natkę pietruszki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz. Wylej na patelnię z marchewką i mieszaj do powstania jajecznicy.
Podpieczone grzanki posmaruj lekko masłem, aby nie stwardniały zbytnio pod wpływem pieczenia.
Połóż na nie jajecznicę z marchewką i pietruszką. Posyp serem mozzarella.
Wstaw grzanki do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści.
Grzanki podawaj z sokiem Tymbark 100% jabłkowo – marchwiowym.
Tak rozpoczęty poranek zapewni doskonałym dzień cały!
Smacznego
Grzanki na śniadanie
Grzanki na śniadanie


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



[instagram-feed]