Gołąbki ze szpinakiem

18 sty 2019

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty włoskiej i polane sosem z letnich pomidorów.

Szpinak w liściach użyłam mrożony. Jak wiecie, zimą nie ma szans na świeżo zerwany szpinak. Co prawda można kupić paczkowany, w folii, ale to nie to samo co świeżutki oraz właśnie także mrożony. Czy wiedzieliście, że mrożonki mają najbardziej zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą? Zamrażanie w największym stopniu zapobiega stratom witamin w żywności. i tak np. w 100 g świeżo zerwanego szpinaku jest 17 mg witaminy C, w 100 g świeżego szpinaku po dwóch dniach zostaje 4,1 mg witaminy C, a w 100 g szybko zamrożonego szpinaku jest aż 14,6 mg witaminy C.

Mrożenie nie wymaga używania substancji konserwujących. Nie wolno dodawać również aromatów, polepszaczy smaku ani barwników (bardziej intensywny kolor mrożonego brokuła w porównaniu ze świeżym wynika z tego, że został zblanszowany – poddany działaniu gorącej pary wodnej i schłodzeniu przez kilka minut) przed zamrożeniem. Blanszowanie eliminuje rozwój bakterii i hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za „psucie się” warzyw, w naturalny sposób utrwala barwę warzyw.

Zawsze mam w lodówce ulubione mrożonki, żeby móc szybko i w prosty sposób przygotować jakieś danie. Jest to szpinak, groszek zielony, bób (kocham!) i fasolka szparagowa oraz owoce – truskawki i maliny do przygotowania pysznych koktajli i musów.

W tym przepisie do sosu użyłam pomidory, które pod koniec lata przygotowałam w ilościach hurtowych tak, żeby mieć na całą zimę. Świeże i słodkie pomidory smażyłam bez pestek razem z czosnkiem i bazylią i ugotowane przekładałam do słoików. Do sosu je zmiksowałam i tyle. Jeśli nie posiadasz przetworów własnych kup całe pomidory w puszce. Usmaż je na maśle klarowanym. Dopraw czosnkiem, listkami bazylii, solą i pieprzem i smaż przez 15 minut. Po tym czasie zmiksuj. Możesz dodać trochę śmietany.

gołąbki ze szpinakiem
Gołąbki ze szpinakiem, kaszą, mięsem i kurkami

Gołąbki ze szpinakiem

Przyrządzenie:

Liście kapusty umyj zimną wodą potem zblanszuj we wrzątku. Odłóż na bok.

1 łyżkę masła klarowanego rozgrzej na patelni. Dodaj zmielone mięso, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż będzie delikatnie rumiane. Odstaw do ostygnięcia.

Ugotuj kaszę orkiszową wedle instrukcji na opakowaniu.
Pół łyżki masła rozgrzej na drugiej patelni. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż chwilę mieszając. Dodaj zamrożone liście szpinaku. Dopraw solą i smaż szpinak przez około 12 minut. Także odstaw do ostygnięcia.

Drugie pół łyżki masła rozgrzej na patelni i wrzuć zamrożone kurki. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez około 10 minut, aż będą gorące.

W misce połącz ze sobą wszystkie ostygnięte składniki: mięso, kurki, szpinak i kaszę orkiszową. Dopraw całość solą i pieprzem.

Powstały farsz układaj na liściach kapusty włoskiej i zawiń gołąbki. Przełóż je do szerokiej głębokiej patelni lub garnka. Zalej sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Potrwa to około 1 godzinę.
Gołąbki ze szpinakiem podawaj gorące polane sosem pomidorowym.

Smacznego

*wpis powstał we współpracy z Hortex



Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]



[instagram-feed]