Gault & Millau Polska

4 Gru 2014

W niedzielę 30.11 odbyła się największa kulinarna uroczystość w Polsce – gala Gault & Millau Polska (czytajcie go e mijo) – pierwszego w Polsce przewodnika kulinarnego. Miałam ten niesłychany zaszczyt i znalazłam się w gronie osób, które mogły uczestniczyć w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Gault & Millau Polska

Gault & Millau to drugi po Michelin największy kulinarny przewodnik na świecie.
Przez kilka miesięcy dziesięciu starannie dobranych i wyszkolonych inspektorów z Polski, Francji i Belgii, anonimowo odwiedziło i oceniło aż 600 polskich restauracji. Noty przyznawane są w skali od 1 do 20 punktów. Restauracje, które otrzymają co najmniej 10, opisane zostają w przewodniku. W tym roku zasłużyło na to 246 z 600 odwiedzonych. Przewodnik bardzo przejrzyście i zrozumiale przedstawia nam restauracje, hotele, produkty regionalne oraz polecane miejsca zakupowe. Nie będę pisała Wam, które restauracje zostały najwyżej ocenione – polecam Wam zakupić przewodnik. Jeśli zależy Wam na tym, aby stołować się w restauracjach godnych polecenia, serwujących posiłki na najwyższym poziomie to jest po prostu Wasze „must have”.
Zdradzę Wam oczywiście jak wyglądała gala, kto był nominowany i kto zdobył najważniejsze tytuły przyznawane w tym roku przez Gault & Millau Polska. Opowiem Wam o całej uroczystości i wspaniałej kolacji, którą serwowało 6 wybitnych kucharzy polskich.

gault & millau Polska

Jak to wyglądało…

Galę Gault & Millau Polska prowadził Marcin Prokop. To on razem z Redaktor Naczelną Gault & Millau Polska – Justyną Adamczyk, przywitali gości i przedstawili tych najważniejszych. Wystąpił także Come de Cherisey – Prezes Gault & Millau. Opowiedział nam o powstaniu przewodnika we Francji i o tym, dlaczego Polska została zauważona i zaproszona do bycia w gronie 9 krajów Europy, w których ukazuje się Gault & Millau.

Zwycięzcy

Nadszedł czas na ogłoszenie pięciu nominacji i zwycięzców w pięciu kategoriach. Zwyciężyli:
– chef kuchni tradycyjnej – Bartosz Budnik, Restaracja Romantyczna, Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
– kobieta chef – Agata Wojda, Opasły Tom
– chef jutra – Andrea Camastra, Senses Restaurant
– młody talent – Witek Iwański, Aruana Restaurant
– chef roku – Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau
Brawa dla zwycięzców i wszystkich nominowanych – to ogromne wyróżnienie!

gault & millau

gault & millau

gault & millau

Kolacja

Po wręczeniu nagród nadszedł czas na sześciodaniową kolację w wykonaniu szóstki wybitnych chefów, wydana wspólnie przez ich zespoły. Do każdego z dań był pairing alkoholowy, niesamowite przeżycie kulinarne!

gault & millau

gault & millau

amuse buche – Paweł Oszczyk

gault & millau

gault & millau

łosoś bałtycki/ser kozi Oberland/dynia/kawior ze ślimaka – Bartosz Budnik

gault & millau

pierogi ruskie – Andrea Camastra

gault & millau

jarmuż/migdał/jajko – Łukasz Budzik

gault & millau

żabnica/skorzonera/szynka Serrano – Dominik Duraj

gault & millau

schab po polsku/kapusta/grzyby – Witold Iwański

gault & millau

Niesamowity, nie do opisania deser:
topinambur/pigwa/czekolada – Wojciech Modest Amaro

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

Praliny czekoladowe –  Bary Callebaut

gault & millau

gault & millau

Ogromne wrażenie wywarła na mnie praca kucharzy, kelnerów i całej ekipy obsługującej galę. Tak duża i sprawna machina, wręcz perfekcyjna. Przyznam, że z lekką zazdrością patrzyłam na ich pracę, chętnie znalazłabym się w ich gronie.

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau

DSC_6265

paweł oszczyk

DSC_6270

gault & millau

gault & millau

Wielkie dla nich brawa, ale przede wszystkim dla Pani Justyny Adamczyk! Wykonała doskonałą pracę. Przewodnik Gault & Millau Polska to przełom i znak, że polska gastronomia wspaniale się rozwija i idzie na pewno w dobrą stronę:)

gault & millau

gault & millau

gault & millau

gault & millau