Frytki belgijskie

2 Lis 2016

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące. Po drugie – smażymy je dwa razy. Na początku jedynie do ich wypłynięcia – w ten sposób zamykamy pory ziemniaków, co powoduje, że nie będą tłustymi frytkami z przydrożnego baru 🙂 Drugi raz, po wysuszeniu i ostudzeniu smażymy, aż będą pięknie złociste i chrupiące. Pamiętaj też, żeby używać oleju świeżego, a po usmażeniu frytek, nie smażyć na nim nic więcej. Nadaje się już tylko do wylania. Frytki są doskonałe jako przekąska, ale także jako dodatek do ryb czy mięsa. Przygotujcie je w domu, a jestem przekonana, że będziecie przyrządzać je o wiele częściej. Tak bardzo łatwo się je robi, a tak pysznie smakują.

Do frytek najlepsze są ziemniaki typu C. Więcej o typach i odmianach ziemniaków przeczytacie tutaj. Jeśli jednak, tak jak w większości jeszcze sklepach, nie macie wyboru, weźcie po prostu te, które są dostępne. Też wyjdą pyszne.

frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Chrupiące frytki belgijskie

Przyrządzenie:

Ziemniaki obierz, umyj zimną wodą i pokrój na frytki o szerokości około 1 cm i długości około 5 cm. Nie muszą być super równe. Przełóż je do garnka z przegotowaną i osłodzoną wodą (około 1 łyżeczka). Odstaw na 15 minut.

Po tym czasie osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym.

We frytkownicy lub w garnku rozgrzej olej do około 150 stopni. Wrzucaj ziemniaki partiami i smaż, aż wypłyną na powierzchnię. Metalową łyżką cedzakową przekładaj na ręcznik papierowy. Dokładnie je osusz i ostudź.

Tym razem mocniej podgrzej olej (około 170 stopni). Ponownie partiami smaż frytki. Przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, następnie do naczynia, w którym będziesz je podawać i posyp solą morską.

Mi zawsze najbardziej smakują frytki z dipem z wymieszanego ketchupu z majonezem 🙂 Wiem, to takie banalne, ale to jeden z moich smaków młodości. Pamiętam, że kiedyś frytki posypywałam jeszcze vegetą – jak to smakowało! Z niej już jednak teraz zrezygnowałam, gdy jestem świadoma jaki jest jej skład 🙂

Smacznego

frytki belgijskie

Frytki belgijskie

frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Frytki belgijskie
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot