Francuska zupa cebulowa według Kurta Schellera

18 Cze 2013

Dzisiaj udało mi się ugotować pierwsze danie, którego nauczyłam się na warsztatach w Akademii Kurta Schellera. Na początek wybrałam sobie coś łatwego, przyznaję. Francuska zupa cebulowa.
Ja inaczej przygotowywałam zupę cebulową, bo sądziłam, po wcześniejszych doświadczeniach, że nie lubię takiej, w której pływają kawałki cebuli. Lecz nic bardziej mylnego. Ten przepis jest doskonały, bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający jedynie poświęcenia około godziny czasu. Ważne jest aby cebula nabrała koloru brązowego – jak Kurt mówił na zajęciach – nie lubi blondynek (na szczęście w piątki blondynki są ok. – to dla wtajemniczonych)

Francuska zupa cebulowa według Kurta Schellera

Przyrządzenie:

Bagietkę pokrój na małe kromki i upiecz na blasze w piekarniku do uzyskania koloru złotego.
Cebulę i czosnek wrzuć do głębokiego garnka z rozgrzaną oliwą. Smaż aż cebula zacznie się robić brązowa. Gdy dno garnka również będzie się robić brązowe, dolej trochę wody. Smaż w ten sposób cebulę około godzinę, dolewając wodę gdy garnek będzie brązowiał. Dodaj około 2 litry wody. Wrzuć listki laurowe, goździki, sól i pieprz. Zamieszaj i zagotuj.
Nastaw piekarnik na 190C.
Wlej zupę do miseczek. Połóż porcje bagietek i posyp startym serem. Wstaw zupę do piekarnika i piecz aż ser się zrumieni.
Smacznego
francuska zupa cebulowa
francuska zupa cebulowa




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot