Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

12 Wrz 2013

Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

W taką pogodę jak dzisiaj chciałoby się zaśpiewać za Kazikiem: “tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy”. Nie chce mi się nic zupełnie. Dobrze, że dzieci zapewniają mi nieustanną rozrywkę, bo popadłabym chyba w totalne nic nierobienie.
Gotować jednak trzeba. Lecz bez względu na pogodę, przyjemność to dla mnie wielka, dlatego w tym temacie się nie lenię.
Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam dorsza już wyfiletowanego – nie wiem czy prawidłowego zwrotu użyłam, jakoś “wyfiletowany” nie za bardzo mi się podoba, mam jednak nadzieję, że Wam mocno nie przeszkadza.
Filety z dorsza przygotowałam według przepisu Kurta Schellera. To był jego pomysł na przyrządzenie barweny, ale niestety ta ryba była dla mnie niedostępna i “padło” na dorsza. Za chwilę przekonacie się jakie to proste i oryginalne połączenie smaków i przyrządzenie ryby.
Do filetów polecam sałatkę z czerwonej kapusty z serem cheddar i orzechami włoskimi. Sałatka ta spokojnie może być podawana jako osobne danie. Jest kolorowa i dostarcza wielu zdrowych substancji odżywczych – idealna na zmierzającą nieubłagalnie zimę.

Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

Przyrządzenie:
Czosnek, cebulę i anchoies zmiksuj na puree. Filety dorsza umieść w formie i wyłóż na wierzch puree, kapary i oliwki oraz przyprawy. Całość skrop oliwą z oliwek i podlej winem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.
Selera zetrzyj na tarce, wrzuć do garnka z wrzątkiem oraz połową soku z cytryny. Gotuj 5 minut, odcedź i wrzuć do miski na sałatkę.
Czerwoną kapustę przetnij na pół, usuń głąb i przekrój na ćwiartki. Pokrój w paseczki i dodaj do naczynia razem z selerem. Dodaj również obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Wymieszaj razem oliwę z oliwek, oliwę z orzechów włoskich, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dwie trzecie sosu wlej do sałatki i dokładnie zamieszaj.
Przekrój jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Tuż przed podaniem dodaj do sałatki ser cheddar, plasterki jabłka i prażone orzechy. Dolej resztę sosu, zamieszaj i podawaj.
Gotowe filety z dorsza podawaj razem z sałatką i ulubionym dodatkiem. Ja dzisiaj polecam brązowy ryż.
Smacznego!:)

 

 





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot