31 Lip 2020
Jest lato, sezon na cukinię, więc trzeba przygotować faszerowane kwiaty cukinii. Mam tą wielką przyjemność, że mam super sąsiadów, którzy mają warzywne ogródki. Właśnie od nich dostałam między innymi kwiaty cukinii, których ze świeczką szukać na radomskich targach. Ten przepis jest dosyć prosty, a jego efekt wspaniały. Jeśli tylko macie opcję na kwiaty cukinii, koniecznie przygotujcie je w domu. Nie podałam ilości składników, bo to wszystko zależy ile macie kwiatów. Zróbcie to po prostu na Wasz smak i na pewno wyjdą Wam przepyszne.
Jak może zauważyliście dawno nie publikowałam tutaj żadnego przepisu. Ostatni był aż 8 miesięcy temu! Tłumaczę się tym, że niestety strona nie działa jak należy, wiele spraw technicznych ustawionych jest nieprawidłowo, a ja się na tym kompletnie nie znam. Kilka firm „naprawiało” błędy na stronie, a różnicy nie ma. To trochę smutne, że jak ktoś się na czymś nie zna, to można mu wcisnąć każdy kit. W związku z tym straciłam zapał i motywację na jakiś czas. Teraz jednak postanowiłam robić swoje, bo szkoda jednak zaprzepaścić ponad 7 lat pracy nad tym blogiem. Zatem wróciłam. Jestem, serdecznie zapraszam i mam nadzieję, że nie zapomnieliście o mnie jeszcze.
Kwiaty cukinii delikatnie umyj i usuń pręciki. Jak masz kwiaty z małą cukinią to ją oczywiście zostaw, jeśli z łodygą to ją podetnij.
Do twarogu Mój Ulubiony dodaj posiekany koperek, szczypiorek oraz czosnek. Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i także dodaj do twarogu. Wlej odrobinę oliwy z oliwek i dopraw całość solą i zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kwiaty cukinii delikatnie faszeruj powstałą masą twarogową i układaj w naczyniu do zapiekania. Posyp orzechami włoskimi i skrop oliwą z oliwek.
Piekarnik nastaw na 190 stopni z opcją grzania góra – dół. Wstaw naczynie z kwiatami cukinii i piecz przez 25 minut.
Smacznego bardzo!
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]