31 Lip 2020
Jest lato, sezon na cukinię, więc trzeba przygotować faszerowane kwiaty cukinii. Mam tą wielką przyjemność, że mam super sąsiadów, którzy mają warzywne ogródki. Właśnie od nich dostałam między innymi kwiaty cukinii, których ze świeczką szukać na radomskich targach. Ten przepis jest dosyć prosty, a jego efekt wspaniały. Jeśli tylko macie opcję na kwiaty cukinii, koniecznie przygotujcie je w domu. Nie podałam ilości składników, bo to wszystko zależy ile macie kwiatów. Zróbcie to po prostu na Wasz smak i na pewno wyjdą Wam przepyszne.
Jak może zauważyliście dawno nie publikowałam tutaj żadnego przepisu. Ostatni był aż 8 miesięcy temu! Tłumaczę się tym, że niestety strona nie działa jak należy, wiele spraw technicznych ustawionych jest nieprawidłowo, a ja się na tym kompletnie nie znam. Kilka firm “naprawiało” błędy na stronie, a różnicy nie ma. To trochę smutne, że jak ktoś się na czymś nie zna, to można mu wcisnąć każdy kit. W związku z tym straciłam zapał i motywację na jakiś czas. Teraz jednak postanowiłam robić swoje, bo szkoda jednak zaprzepaścić ponad 7 lat pracy nad tym blogiem. Zatem wróciłam. Jestem, serdecznie zapraszam i mam nadzieję, że nie zapomnieliście o mnie jeszcze.
Kwiaty cukinii delikatnie umyj i usuń pręciki. Jak masz kwiaty z małą cukinią to ją oczywiście zostaw, jeśli z łodygą to ją podetnij.
Do twarogu Mój Ulubiony dodaj posiekany koperek, szczypiorek oraz czosnek. Pomidory suszone pokrój w kosteczkę i także dodaj do twarogu. Wlej odrobinę oliwy z oliwek i dopraw całość solą i zmielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kwiaty cukinii delikatnie faszeruj powstałą masą twarogową i układaj w naczyniu do zapiekania. Posyp orzechami włoskimi i skrop oliwą z oliwek.
Piekarnik nastaw na 190 stopni z opcją grzania góra – dół. Wstaw naczynie z kwiatami cukinii i piecz przez 25 minut.
Smacznego bardzo!
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]