Fajitas z wołowiną

11 Sty 2017

Fajitas to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się z grillowanego mięsa podanego z warzywami na pszenicznej bądź kukurydzianej tortilli. W tym wpisie przedstawiam Wam fajitas z wołowiną. Mięso poleżało przed smażeniem w intensywnej marynacie co sprawiło, że nabrało wyjątkowego smaku. Do fajitas dodałam także smażoną paprykę i cebulę czerwoną. Według mnie obowiązkowo musi być rozgniecione awokado z dodatkiem soku z limonki, śmietana, kumin i jak najwięcej świeżej kolendry. Te smaki zawsze wygrywają. Proste w przygotowaniu danie, a niebanalne w smaku to doskonały pomysł na kolację z przyjaciółmi – Wy przyrządzacie poszczególne składniki, a Wasi goście sami “składają” swoje fajitas. Zapewniam Was, że będzie doskonała zabawa podczas takiego spotkania. Pyszna zabawa!

fajitas z wołowiną

Fajitas z wołowiną i warzywami

Fajitas z wołowiną i warzywami

Przyrządzenie:

Stek z antrykotu pokrój w paseczki w poprzek włókien. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj paseczki mięsa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Papryki umyj zimną wodą, usuń gniazda nasienne i papryki pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj kumin i sól do smaku. Dodaj paseczki papryki i smaż mieszając jeszcze jedną minutę. Zdejmij warzywa z patelni i przełóż na durszlak, aby odsączyć je z tłuszczu.

Rozgnieciony widelcem miąższ z awokado wymieszaj z posiekanymi szalotkami i czosnkiem oraz sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem.

Na suchej patelni podgrzewaj tortille. Mają być lekko pogrzane, nie za bardzo chrupiące.

Mięso wyjmij z lodówki na 15 minut przed smażeniem. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej grillową). Smaż wołowinę na dużym ogniu cały czas mieszając. Smaż ją krótko, żeby nie stała się zbyt twarda.

Podgrzane tortille posmaruj pastą z awokado i małą ilością śmietany. Ułóż ostudzone warzywa oraz ciepłą wołowinę. Dodaj gałązki kolendry. Zawiń tortille i podawaj.

Smacznego

fajitas z wołowiną

Fajitas z wołowiną i warzywami

fajitas z wołowiną

Fajitas z wołowiną i warzywami

fajitas z wołowiną

Fajitas z wołowiną i warzywami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Fajitas z wołowiną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]