11 Sty 2017
Fajitas to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się z grillowanego mięsa podanego z warzywami na pszenicznej bądź kukurydzianej tortilli. W tym wpisie przedstawiam Wam fajitas z wołowiną. Mięso poleżało przed smażeniem w intensywnej marynacie co sprawiło, że nabrało wyjątkowego smaku. Do fajitas dodałam także smażoną paprykę i cebulę czerwoną. Według mnie obowiązkowo musi być rozgniecione awokado z dodatkiem soku z limonki, śmietana, kumin i jak najwięcej świeżej kolendry. Te smaki zawsze wygrywają. Proste w przygotowaniu danie, a niebanalne w smaku to doskonały pomysł na kolację z przyjaciółmi – Wy przyrządzacie poszczególne składniki, a Wasi goście sami “składają” swoje fajitas. Zapewniam Was, że będzie doskonała zabawa podczas takiego spotkania. Pyszna zabawa!
Fajitas z wołowiną i warzywami
Stek z antrykotu pokrój w paseczki w poprzek włókien. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj paseczki mięsa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Papryki umyj zimną wodą, usuń gniazda nasienne i papryki pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj kumin i sól do smaku. Dodaj paseczki papryki i smaż mieszając jeszcze jedną minutę. Zdejmij warzywa z patelni i przełóż na durszlak, aby odsączyć je z tłuszczu.
Rozgnieciony widelcem miąższ z awokado wymieszaj z posiekanymi szalotkami i czosnkiem oraz sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Na suchej patelni podgrzewaj tortille. Mają być lekko pogrzane, nie za bardzo chrupiące.
Mięso wyjmij z lodówki na 15 minut przed smażeniem. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej grillową). Smaż wołowinę na dużym ogniu cały czas mieszając. Smaż ją krótko, żeby nie stała się zbyt twarda.
Podgrzane tortille posmaruj pastą z awokado i małą ilością śmietany. Ułóż ostudzone warzywa oraz ciepłą wołowinę. Dodaj gałązki kolendry. Zawiń tortille i podawaj.
Fajitas z wołowiną i warzywami
Fajitas z wołowiną i warzywami
Fajitas z wołowiną i warzywami
Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]