Ciasto z orzechami i owocami

23 Wrz 2013

Ciasto z orzechami i owocami

To cudowne, dające niesamowite odczucia zmysłom ciasto, to moja kolejna propozycja do konkursu “Moje smaki”, którego organizatorem jest Wydawnictwo MUZA S.A., a prowadzony jest na portalu durszlak.pl.

Ciasto z orzechami i owocami

Do przygotowania ciasta orzechowego z malinami i morelami zainspirowały mnie wspomnienia o mojej babci. Ona wszystkie wypieki przyrządzała doskonałe i wyjątkowe. Morele i maliny natomiast to zapach i smak babci ogrodu, w którym można było się totalnie zapomnieć. Oprócz malin i moreli, znajdowały się tam również świeżutkie, jędrne i soczyste jeżyny, truskawki, agrest, jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Wszystkie owocowe cudowności! Dlatego tak naprawdę wszystkie słodkie wypieki, które przygotowuję, a potem kosztuję, przypominają mi moją babcię. Była wyjątkowa. Pełna ciepła i miłości. Takie uczucia przekazywała też w swoich daniach. W przyrządzonych przeze mnie potrawach, również chciałabym je przekazać. Mam nadzieję, że mi się to udaje. Jeśli tak, to dlatego, że miałam wspaniałą nauczycielkę. Jej osoba inspiruje mnie do dzisiaj i na pewno tak już będzie zawsze. Miło mi będzie jeśli moja propozycja zainspiruje kogoś z Was. Spróbujcie przygotować to wyjątkowe ciasto. Jest bardzo łatwe w wykonaniu a jednocześnie niebanalne. Zapraszam.

Może zainspirują Was również smaki Michela Morana, o których pisze w swojej książce, przeczytacie o niej tutaj: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470.

Przyrządzenie:

Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Odsącz morele na sicie.
Cukier, sól i margarynę o temperaturze pokojowej, utrzyj na krem. Stopniowo dodawaj jaja.
Przesianą mąkę wymieszaj z orzechami, posiekanymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodawaj łyżką do powstałej masy. Zamieszaj całość.
Do formy do pieczenia wlej ciasto i wygładź. Na wierzchu ułóż morele oraz maliny, posyp całość płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto około 50 minut. Na 10 minut przed końcem sprawdź czy górna powierzchnia ciasta ma kolor brązowy. Do końca pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie do wystygnięcia, ponieważ jest kruche. Następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Posyp cukrem pudrem.
Doskonale smakuje ze świeżo ubitą śmietaną (śmietankę 36% ubij na sztwyno, dodając niewielką ilość cukru) i polewą malinowo – morelową (zmiksuj maliny, morele i odrobinę soku z moreli).
Smacznego!
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot