Ciasto z mąki kasztanowej z bananami

8 sty 2016

Mąkę kasztanową kupiłam już podczas ostatniej podróży do Włoch, to jest w ponad dwa miesiące temu. Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Zwłaszcza, że nie piekę za dużo słodkości i nie wpadła mi w ręce. Aż do dzisiaj. Pomyślałam, że przygotuję ciasto z mąki kasztanowej z bananami. Polewę zrobiłam z wymieszanej białej i mlecznej czekolady. Niezwykle prosty w wykonaniu deser, a naprawdę pyszny. Jeśli użyjesz bezglutenowego proszku do pieczenia (a są takie) to przygotujesz ciasto bezglutenowe. Pamiętaj jednak, że mąka kasztanowa jest lekko gorzkawa, dlatego nastaw się na delikatnie wyczuwalny gorzki smak.

ciasto z mąki kasztanowej

Ciasto z mąki kasztanowej z bananami

Przyrządzenie:

Mikserem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz bananów.

Prostokątną foremkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Obierz banany.

Na dno foremki wysmaruj cienką warstwę ciasta. Połóż banany. Na nie wylej resztę ciasta i wyrównaj.

Ciasto z mąki kasztanowej włóż do piekarnika i piecz przez około 30 – 40 minut. Włóż wykałaczkę do ciasta, wyjmij i dotknij palcami. Jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Odstaw ciasto do ostygnięcia.

W rondelku podgrzej wodę i doprowadź do wrzenia. Nad rondelkiem ustaw metalową miskę. Do miski włóż białą i mleczną czekoladę oraz masło. Mieszaj czekolady z masłem, aż się rozpuszczą i połączą. Ciasto z mąki kasztanowej posmaruj dokładnie czekoladą ze wszystkich stron.

Odstaw ciasto, aż czekolada zastygnie.

smacznego

ciasto z mąki kasztanowej

ciasto z mąki kasztanowej



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]