9 Sie 2013
Chłodnik szczawiowo szpinakowy
Kilka dni temu znalazłam książkę kucharską „Współczesna kuchnia polska”. Książka należała do mojej babci Krysi, której nie ma już niestety z nami. Tym bardziej mam do niej ogromny sentyment i będzie ze mną już na pewno na zawsze. Jak wszystkie moje książki, ale tę traktować będę zupełnie wyjątkowo.
Mnóstwo jest w niej bardzo fajnych przepisów, które zamierzam nie raz wykorzystać w mojej kuchni. Na początek jednak uwagę moją zwrócił przepis na chłodnik.
Przypomniał mi się czas kiedy babcia była jeszcze z nami, bo bardzo podobny nam przyrządzała. Nie było w nim chyba tylko orzechów. Nie umiem dokładnie stwierdzić, wtedy byłam mała i nie zwracałam uwagi na produkty zawarte w potrawach.Wiem, że był pyszny, pachnący i, jak każde danie od mojej babci, zrobione z największą miłością. I to było czuć w każdym jej daniu.
Nigdy nie widziałam takiego przepisu i jak go zobaczyłam, naprawdę zastanawiałam się czy warto pokazywać go szerszemu gronu odbiorców. Jednak moja potrzeba dzielenia się z innymi wygrała i poniżej prezentuję Wam przepis na naprawdę wyjątkowy chłodnik. Musicie tego spróbować. I koniecznie z ziemniaczkami z okrasą. I przyrządźcie go dla najbliższych, z sercem. Zobaczycie jak wszystkim smakuje.
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]