Bakłażany z pastą orzechową

11 kwi 2013

Zafascynowana również kuchnią gruzińską, dzisiaj na przekąskę przygotowałam bakłażany z pastą z orzechową. Wydaje się, że to nic „takiego”, ale uwierzcie, że to idealne połączenie smaków robi ogromne wrażenie. Ja żałuję, że dzisiaj zrobiłam ilości przystawkowe, bo błyskawicznie zniknęły zostawiając wielki niedosyt…

Bakłażany z pastą orzechową

Przyrządzenie:
Bakłażany pokrój na plastry. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż z obydwu stron na kilku kroplach oliwy z oliwek (ja użyłam takiej w spray’u).
Orzechy zmiksuj. Dodaj do nich zmiażdżone ząbki czosnku, zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, posiekane listki świeżej kolendry, szafran, papryczkę chilli i posól. Zamieszaj wszystko razem dokładnie. Dodaj łyżkę ciepłej wody do rozrzedzenia pasty oraz serek. Zamieszaj raz jeszcze.
Smaruj plastry bakłażana powstałą masą i zawijaj w ruloniki. Trochę pasty możesz zostawić aby udekorować bakłażany na górze.
Smacznego
Bakłażany z pastą orzechową
Bakłażany z pastą orzechową
Bakłażany z pastą orzechową





[instagram-feed]