Akademia Smaku Siemens – “Wino w kuchni: Lampka z koneserem”

21 Paź 2013

Dzisiejszy post nie będzie zawierał przepisu. Opowiem Wam krótko o spotkaniu, na który miałam zaszczyt zostać zaproszona. Zrobiłam też sporo zdjęć, dlatego będzie to głównie fotorelacja.

18 października w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie odbyło się spotkanie z cyklu Akademii Smaku Siemens – “Wino w kuchni: Lampka z koneserem”. Prowadzącym zajęcia był Jan Czyż – znawca wina współpracujący z firmą Kondrat Wina Wybrane. Na spotkaniu dowiedziałam się w jaki sposób dobierać wina do potraw. Jakie wina z czym najlepiej komponują się smakowo. Jak degustować wina, na co zwracać szczególną uwagę.
Na warsztatach przygotowywaliśmy również przepyszne potrawy, potem próbowaliśmy z nimi różne rodzaje win, wybierając te, które naszym zdaniem pasują do dania najbardziej.
Przyrządziliśmy:
– marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych
– pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podaną z karmelizowanymi gruszkami z winem Tokaj
– pieczonego łososia norweskiego podanego na purre z bobu i koziego sera z sałatką kopru włoskiego i rzodkiewki
– combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique
– mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą
Skosztowałam kilka naprawdę pysznych win. Na spotkaniu dowiedziałam się wiele nowych i inspirujących informacji. Na pewno będą przydatne w mojej kuchni.





This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot