Tylko do końca czerwca trwa sezon na szparagi, dlatego korzystajmy z tego, że są i jedzmy ich ogromne ilości. Tym razem zapraszam na słony wypiek na wypasie. Tarta ze szparagami, żółtą cukinią, boczkiem, suszonymi pomidorami i serkiem ricotta to moja dzisiejsza propozycja. Jej smak jest boski. Smacznego.
Tarta ze szparagami, cukinią i boczkiem wędzonym
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Czosnek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na masę jajeczną i dopraw solą i pieprzem.
Boczek pokrój w plastry. Usmaż na suchej patelni z dwóch stron, aż stanie się chrupiący i rumiany. Przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz.
Pomidory suszone pokrój w paseczki.
Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Resztę dokładnie umyj zimną wodą. Osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Długość około 3 cm.
Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Ja użyłam urządzenia do przygotowania makaronu spaghetti z warzyw. Możesz też zrobić szerokie paski a’la tagliatelle, używając do tego obieraczki do warzyw.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.
Na dole tarty połóż cukinię. Potem szparagi i pomidory suszone. Rozłóż plasterki usmażonego boczku i na całość pokrusz serek ricotta. Na całość rozlej masę z jajek i serka koziego. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż masa się zetnie. Zajmie to około 30 minut.
Tartę podawaj ciepłą, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Smacznego