Ciasto marchewkowe

Przedstawiam Wam przepis na wyjątkowo pyszne ciasto. Jego zaletą niewątpliwie jest smak. Ważne jest także to, że jest banalnie proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Miksujesz, dodajesz składniki, mieszasz, pieczesz i ciasto gotowe! Smak jest wybitny. Choć mało słodyczowa jestem to ciasto marchewkowe mogłabym jeść niemal codziennie. Wszyscy je uwielbiają. Gwarantuję, że gdy przygotujecie je dla innych – będą zachwyceni, a Wy dumni, że mogliście uszczęśliwić innych.

ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z orzechami i brzoskwiniami

Przyrządzenie:

Ubij jajka na puszystą masę. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gładka. W trakcie ubijania wlewaj olej rzepakowy cieniutkim strumieniem.
Dodaj marchewkę, brzoskwinię i orzechy i delikatnie całość wymieszaj.
W misce przesiej mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Ciasto przełóż do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut. Patyczkiem sprawdź czy jest gotowe, powinien być suchy.
Serek utrzyj z masłem. Dodaj cukier puder i utrzyj razem dokładnie. Polewa powinna być gładka, puszysta i lśniąca. Wstaw do lodówki, aby masa bardziej się zwarła.
Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na dwie części. Spód posmaruj 1/3 części polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Na górze posyp pokruszone orzechy włoskie i laskowe.

Smacznego

Tutaj możesz obejrzeć film, na którym przygotowuję to ciasto:

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich + trochę do posypania na ciasto
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych + trochę do posypania na ciasto
  • 3 pokrojone na mniejsze kawałki połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 150 g serka kremowego (najlepiej Mój Ulubiony Wieluń)
  • 50 g masła
  • 150 g cukru pudru