Przedstawiam Wam przepis na wyjątkowo pyszne ciasto. Jego zaletą niewątpliwie jest smak. Ważne jest także to, że jest banalnie proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Miksujesz, dodajesz składniki, mieszasz, pieczesz i ciasto gotowe! Smak jest wybitny. Choć mało słodyczowa jestem to ciasto marchewkowe mogłabym jeść niemal codziennie. Wszyscy je uwielbiają. Gwarantuję, że gdy przygotujecie je dla innych – będą zachwyceni, a Wy dumni, że mogliście uszczęśliwić innych.
Ciasto marchewkowe z orzechami i brzoskwiniami
Przyrządzenie:
Ubij jajka na puszystą masę. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gładka. W trakcie ubijania wlewaj olej rzepakowy cieniutkim strumieniem.
Dodaj marchewkę, brzoskwinię i orzechy i delikatnie całość wymieszaj.
W misce przesiej mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Ciasto przełóż do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut. Patyczkiem sprawdź czy jest gotowe, powinien być suchy.
Serek utrzyj z masłem. Dodaj cukier puder i utrzyj razem dokładnie. Polewa powinna być gładka, puszysta i lśniąca. Wstaw do lodówki, aby masa bardziej się zwarła.
Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na dwie części. Spód posmaruj 1/3 części polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Na górze posyp pokruszone orzechy włoskie i laskowe.
Smacznego
Tutaj możesz obejrzeć film, na którym przygotowuję to ciasto: