Nie od dzisiaj wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od dawna przywiązuję zatem wagę do tego, aby było pełnowartościowe i zbilansowane. I nie oznacza to wcale, że przygotowanie takiego śniadania musi być czasochłonne i trudne.
Pudding chia, który Wam przedstawiam w tym wpisie prawie w całości przyrządzamy wieczorem, a rano tylko łączymy składniki. Pudding polecam przygotować z niskotłuszczowym mlekiem – ja użyłam sojowego, puree z mango, ciasteczkami zbożowymi belVita z kakao, jagodami Goji i orzechami, które macie akurat w domu. Takie śniadanie jest bardzo pyszne, zdrowe i w pełnowartościowe. Do niego wypijam jeszcze ulubioną zieloną herbatę i jest idealnie.
Pudding chia na śniadanie
Przyrządzenie:
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem sojowym. Jeśli wolisz, aby było słodsze, możesz dosłodzić je płynnym miodem albo np. syropem z agawy. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie nasiona spęcznieją, całość zgęstnieje i powstanie pudding. Na początku mieszaj nasiona kilka razy w mleku, aby nie powstały grudki.
Mango umyj zimną wodą i osusz. Obierz ze skórki i usuń pestkę. Miąższ zmiksuj na puree.
Ciasteczka belVita z kakao pokrusz na mniejsze kawałeczki.
Pudding przełóż do szklanki albo miseczki. Połóż puree z mango, pokruszone ciasteczka belVita, dodaj jagody Goji oraz płatki migdałów. Podaj z gorącym ulubionym napojem.
Smacznego
* przepis powstał we współpracy z belVita