Poza ukochaną kuchnią śródziemnomorską uwielbiam także kuchnię azjatycką. Wyrazistą, w której mocno wyczuwalne są smaki ostre, słodkie i kwaśne. Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi w mleczku kokosowym, z dużą ilością świeżej kolendry to danie idealne, jeśli mam ochotę na smaki azjatyckie.
Kurczak smażony z ryżem
Przyrządzenie:
Wymieszaj składniki marynaty. Umyj polędwiczki z kurczaka zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki.
Z pora odetnij zieloną część. Białą część pokrój w słupki.
Cebule szalotki obierz i pokrój w piórka.
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Papryczki chili pokrój w plasterki. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw usuń gniazda nasienne.
W głębokiej patelni, a najlepiej w woku rozgrzej olej z orzechów arachidowych. Wrzuć cebule szalotki i papryczki chilli. Smaż na dużym ogniu mieszając, przez około 3 minuty. Dodaj kawałki kurczaka wraz z marynatą. Smaż mieszając około 2 minuty.
Dodaj marchew i por i smaż kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Wrzuć orzeszki ziemne, po minucie smażenia wlej mleczko kokosowe.
Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj. Sprawdź czy kurczak jest gotowy. Powinien być miękki, delikatny i sprężysty. Nie może być za suchy. Ewentualnie dopraw całość solą albo sosem sojowym.
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi podawaj gorący posypany grubo posiekaną świeżą kolendrą.
smacznego