Kurczak smażony z ryżem

Poza ukochaną kuchnią śródziemnomorską uwielbiam także kuchnię azjatycką. Wyrazistą, w której mocno wyczuwalne są smaki ostre, słodkie i kwaśne. Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi w mleczku kokosowym, z dużą ilością świeżej kolendry to danie idealne, jeśli mam ochotę na smaki azjatyckie.

kurczak smażony
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami

Kurczak smażony z ryżem

Przyrządzenie:

Wymieszaj składniki marynaty. Umyj polędwiczki z kurczaka zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Mięso wyjmij z lodówki na 30 minut przed smażeniem.

Marchew obierz, umyj i pokrój w słupki.

Z pora odetnij zieloną część. Białą część pokrój w słupki.

Cebule szalotki obierz i pokrój w piórka.

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Papryczki chili pokrój w plasterki. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw usuń gniazda nasienne.

W głębokiej patelni, a najlepiej w woku rozgrzej olej z orzechów arachidowych. Wrzuć cebule szalotki i papryczki chilli. Smaż na dużym ogniu mieszając, przez około 3 minuty. Dodaj kawałki kurczaka wraz z marynatą. Smaż mieszając około 2 minuty.

Dodaj marchew i por i smaż kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Wrzuć orzeszki ziemne, po minucie smażenia wlej mleczko kokosowe.

Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj. Sprawdź czy kurczak jest gotowy. Powinien być miękki, delikatny i sprężysty. Nie może być za suchy. Ewentualnie dopraw całość solą albo sosem sojowym.

Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami ziemnymi podawaj gorący posypany grubo posiekaną świeżą kolendrą.

smacznego

kurczak smażony
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
kurczak smażony
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
kurczak smażony
Kurczak smażony z ryżem i orzeszkami
  • 400 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie piersi)
  • 300 g ryżu białego
  • 1 duża marchew
  • 1 por
  • 2 papryczki chilli
  • mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • 150 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 2 cebule szalotki
  • olej z orzechów arachidowych
  • pęczek świeżej kolendry

na marynatę:

  • około 6 łyżek oleju sezamowego
  • około 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki