Dzisiaj prezentuję Wam danie wyjątkowe. Przepyszne pierogi z łososiem, zieloną soczewicą i serkiem ricotta. Jak zastanawiałam się nad tym przepisem, nie przypuszczałam, że będzie taki dobry. Jestem niesamowicie zadowolona z efektu. Wyszły obłędnie. Całej mojej rodzinie zasmakowały, a co cieszy mnie najbardziej – wszystkie Czosnki się zajadały. Pierogi są zdrowe i pyszne. Czego trzeba więcej? Pomyślałam, że to idealna potrawa na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku na pewno je przygotuję. Jestem przekonana, że cała moja rodzina będzie zadowolona. Spróbujcie koniecznie i Wy!
Pierogi z łososiem i soczewicą
Przyrządzenie:
Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
Mąkę przesiej do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Połącz wodę z mąką i ugnieć ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Po 10 minutach odstaw przykryte wilgotną ściereczką ciasto na 30 minut.
Łososia umyj zimną wodą i osusz. Pokrój w kostkę.
W misce połącz soczewicę, łososia, serek ricotta i koncentrat pomidorowy. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.
Ciasto ugniataj jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu. Sklejaj pierogi i układaj na desce podsypanej mąką.
Pierogi z łososiem gotuj osolonym wrzątku po około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiaj i układaj na talerzach.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany koperek, dolej sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem. Pierogi zanurzaj w sosie maślano – koperkowym z dwóch stron po około 1 minucie, na średnim ogniu. Podawaj gorące, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego