Śniadaniowe bajgle przepis

Śniadaniowe bajgle

Biorę udział w konkursie Zostań ambasadorem nowoczesnej kuchni polskiej!którego organizatorem jest PARP, a związany jest z tegorocznym udziałem Polski na wystawie Expo Milano. Organizatorzy wraz z magazynem USTAwybrali do konkursu 10 polskich i 10 włoskich blogerów kulinarnych. Konkurs będzie składał się z 5 tur. Każdy uczestnik otrzymał paczkę z 20 polskimi produktami. W paczce znalazły się również produkty, które Ministerstwo Rolnictwa wyróżniło ze względu na ich potencjał eksportowy. W ten sposób w każdej z 4 tur musimy przygotować 4 dania, inspirowane zawartością paczki. Waszym zadaniem moi mili, będzie wybranie tych najlepszych przepisów i wygranych w poszczególnych etapach. Dodatkowo, piątą osobę wygraną wybiorą organizatorzy konkursu. Zwycięzcy zostaną zaproszeni na misje wyjazdowe do Włoch. Także, dzięki Wam mam szansę polecieć do Mediolanu na Expo 2015 🙂 Poniżej link do głosowania na pierwszy przepis – śniadaniowe bajgle. To nic nie kosztuje, szybki klik, bez żadnej rejestracji ani zbędnych formalności.

HTTP://WWW.EXPO.GOV.PL/KSIAZKA_KUCHARSKA/149_SNIADANIOWE-BAJGLE-PO-POLSKU.HTML

śniadaniowe bajgle

Śniadaniowe bajgle

Sposób przygotowania:

„Kiełbasę Lisiecką” obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj ocet jabłkowy z „Podkarpackim miodem spadziowym” i 2 łyżkami majeranku. Do marynaty włóż plasterki „Kiełbasy Lisieckiej”. Wymieszaj dokładnie i odstaw.

Jabłka umyj. Wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny i dodaj 2 łyżki majeranku. Wymieszaj dokładnie i odstaw.

Drewnianą łyżką wymieszaj dokładnie 100 g mąki, z drożdżami i 100 ml ciepłej wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie połącz zaczyn z drożdży z resztą mąki, solą, miodem, proszkiem do pieczenia oraz wodą. Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj kulę. Przełóż ciasto do miski lekko podsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto na bajgle podziel na 6 równych części. Z każdej z nich uformuj kulę. Zrób dziurkę w środku każdej kuli. Palcami delikatnie rozciągaj ciasto tak, aby powstały krążki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie skrop olejem. Połóż krążki z ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

śniadaniowe bajgle

W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką sody oczyszczonej. Gotuj krążki po dwa, po 30 sekund z każdej strony. Do głębokiego talerza wsyp nasiona czarnuszki i maczaj krążki z jednej strony. Przełóż wszystkie na blachę z papierem do pieczenia.

śniadaniowe bajgle

Nastaw piekarnik na 240 stopni. Wstaw bajgle i piecz 10 minut.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki jabłek. Smaż na dużym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej „Dwójniak”. Smaż mieszając jeszcze 3 minuty i odstaw.

Upieczone bajgle wyjmij z piekarnika. Po chwili ostudzenia, jeszcze ciepłe, przekrój na pół. Dolne części posmaruj „Wielkopolskim serem smażonym”, połóż plasterki smażonych jabłek i plasterki „Kiełbasy lisieckiej”. Górne części bajgli posmaruj od dołu marynatą pozostałą z kiełbasy. Przykryj bajgle i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego

śniadaniowe bajgle

na ciasto na bajgle:

  • 375 g mąki typ 650
  • 5 g świeżych drożdży + 100 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g „Podkarpackiego miodu spadziowego”
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • około 30 g nasion czarnuszki
  • odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia

dodatki:

  • 3 jabłka łąckie
  • 300 g „Kiełbasy Lisieckiej”
  • 200 g „Wielkopolskiego sera smażonego”
  • 6 łyżek octu jabłkowego
  • 6 łyżeczek „Podkarpackiego miodu spadziowego”
  • 150 ml „Dwójniaka”
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego