Przepisów na burgery napisałam już na tym blogu kilka. Lubię różne wersje przyrządzania mięsa do burgerów. Czasami zupełnie bez niczego więcej (oprócz przypraw oczywiście), a czasem lubię pokombinować z dodatkami. Dzisiaj przedstawiam burger przepis Czosnkowej. Dodanie kilku prostych składników do dobrej wołowiny wystarczy, aby przygotować burgera idealnego. I co bardzo ważne – te burgery przyrządza się naprawdę łatwo.
Burger przepis Czosnkowej
Przyrządzenie:
Mięso wołowe zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami na burgera. Odstaw do lodówki na 3 godziny. Wyjmij mięso 30 minut przed przygotowaniem.
Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując (blenderem bądź mikserem), dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję.
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Wykrój gniazda nasienne i obierz ze skórki. Pokrój w plastry.
Ser Camembert także pokrój w plastry.
Listki bazylii umyj zimną wodą i osusz.
Piekarnik nastaw na 160 stopni. Włóż bułki i piecz około 6 minut, aby stały się lekko chrupiące i ciepłe.
Mięso podziel na cztery części. Rękami uformuj 4 kule i rozpłaszcz na burgery – lekko szersze od bułek, bo i tak się trochę skurczą podczas smażenia.
Patelnię (najlepiej grillową) nasmaruj ręcznikiem papierowym nasączonym lekko olejem. Mocno rozgrzej. Smaż burgery, po około 3 minuty z każdej strony. Wtedy uzyskasz stopień wysmażenia medium. Ja taki lubię najbardziej. Możesz smażyć dłużej, jeśli lubisz bardziej wysmażone bądź nieco krócej, jeśli lubisz bardziej krwiste.
Bułki przekrój na pół. Dolną część bułki posmaruj sosem aioli. Połóż burgery, plastry sera, pomidory i listki bazylii. Górną część bułki posmaruj ketchupem i przykryj burgery.
Burger przepis Czosnkowej gotowy 🙂 – zapraszam do gotowania ze mną!
Smacznego