Krewetki z kaszą jaglaną

Kolejna odsłona moich ukochanych owoców morza. Krewetki z kaszą jaglaną, zielonym świeżym groszkiem, kolendrą, czosnkiem i chili.

krewetki z kaszą jaglaną

Krewetki z kaszą jaglaną

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Krewetki oczyść, usuń z nich pancerze, układ trawienny oraz ogonki.

Z papryczek usuń gniazda nasienne, możesz trochę zostawić, jeśli lubisz ostre potrawy. Papryczki pokrój w plasterki.

Cebule szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Szafran zalej łyżką wrzącej wody.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i papryczki chili. Smaż mieszając około 3 minuty.

Dodaj groszek i czosnek. Smaż, aż groszek będzie al dente – półtwardy.

Krewetki wrzuć na patelnię. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż krewetki po około 2 minuty z każdej strony.

Do kaszy jaglanej dodaj szafran i dokładnie wymieszaj. Kaszę przełóż na patelnię, dodaj 2 łyżki posiekanych listków kolendry i wymieszaj z resztą składników. Ewentualnie dopraw do smaku.

Krewetki z kaszą jaglaną podawaj od razu posypane pozostałymi listkami kolendry.

Smacznego

krewetki z kaszą jaglaną

krewetki z kaszą jaglaną

krewetki z kaszą jaglaną