Bardzo lubię Regent Warsaw Hotel i spotkania w nim, bo zawsze jest niezwykle miło, a co najważniejsze dla mnie – baaardzo pysznie. O ostatnim, miodowym spotkaniu przeczytacie tutaj. Tym razem restauracja Venti tre i jej szefowie kuchni Volker Muehrer oraz Dariusz Suchenek, zaprosili mnie na warsztaty „pesto i chleb”.
Restauracja Venti tre i warsztaty kulinarne
Dariusz Suchenek pokazał nam jak w prosty sposób przygotować naprawdę pyszny domowy chleb orkiszowy.
Domowy chleb orkiszowy
Składniki:
- 3,12 kg mąki orkiszowej
- 0,06 kg żuru lub zakwasu
- 0,06 kg świeżych drożdży
- 1,8 l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, dobrze mieszając.
Odstawić ciasto do leżakowania na 20 – 30 minut.
Następnie nałożyć ciasto do foremek i odstawić w ciepłe i wilgotne miejsce.
Wyrośnięte chleby wkładamy do piekarnika w temperaturze około 200 stopni.
przewidywany czas pieczenia 35 minut.
Smacznego
Szef kuchni Volker Muehrer robił pesto i marynatę do mięsa i krewetek, które potem przygotowywał na grillu.
Jeśli nie wiecie jak prawidłowo przyrządzić pesto „alla genovese”, bardzo proszę, podaję przepis:
Pesto alla genovese
Składniki (dla 4 osób):
- 100 g bazylii
- 1,5 łyżeczki orzeszków pinii
- 1,5 cząstki czosnku
- 25 g sera parmezan
- 25 g sera pecorino
- 50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- płatki soli morskiej (gruboziarnistej)
Sposób przygotowania:
Bazylię oczyścić pod wodą, odsączyć, a potem oberwać liście.
Orzeszki piniowe uprażyć delikatnie na patelni bez dodatku tłuszczu.
Czosnek obrać i posiekać. Parmezan i pecorino pokroić w kostkę.
Rozgnieść czosnek wraz z solą morską w moździerzu, dodać orzeszki piniowe.
Dodać bazylię w małych porcjach i również rozgnieść.
Pod koniec wrzuć dwa rodzaje sera do pasty i dalej ucierać.
Pastę przełożyć do miski i ucierać z taką ilością oleju, aż masa będzie gładka z widocznymi małymi kawałkami składników.
Podawać pesto ze spaghetti, chlebem tostowym lub pomidorami.
W zamkniętym szklanym naczyniu może być przechowywane w lodówce przez prawie trzy tygodnie.
Smacznego
Po krótkich lekcjach gotowania i rozmowach z szefami kuchni, uczestnicy spotkania zaproszeni zostali na zewnątrz, na wspólne, pyszne grillowanie.
Regent Warsaw Hotel
ul. Belwederska 23
00 -761 Warszawa