Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami

Jak wiecie, włoskie smaki towarzyszą moim potrawom od zawsze. Dzisiaj nie będzie inaczej. Przygotowałam gnocchi z szynką parmeńską i karczochami w pomidorowym sosie. Gnocchi to włoskie kluseczki ziemniaczane, bardzo podobne do naszych kopytek. Nie mam specjalnego przyrządu do przygotowywania gnocchi, dlatego moje nie mają charakterystycznych rowków. Mogłam co prawda zrobić je widelcem, ale nie miałam dzisiaj za dużo czasu w kuchni i w związku z tym ich nie ma. Nie przeszkadza to wcale w smaku. Gnocchi z szynką parmeńską są pyszne. Moje dzieci je uwielbiają. Zapraszam serdecznie.

gnocchi z szynką parmeńską

Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami

Przyrządzenie:

Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki, utłucz lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj obie mąki, jajka i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj i zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką pszenną. Uformuj kilka wałków i odcinaj nożem kluseczki mniej więcej 3 centymetrowe. Gotuj w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek, po chwili pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut. Zmiksuj blenderem.

Na patelnię wrzuć karczochy i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską. Wlej sos pomidorowy. Dodaj kluseczki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami podawaj gorące. Posyp parmezanem (lub innym dobrym twardym serem) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

gnocchi z szynką parmeńską

gnocchi z szynką parmeńską

gnocchi z szynką parmeńską

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 16 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 24 karczochy z puszki/słoika odsączone z zalewy i pokrojone na 4 części
  • 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą
  • 3 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • świeżo starty parmezan albo inny dobry ser
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek