Jedliście już makaron soba? Ten japoński makaron jest bardzo pyszny, błyskawicznie się go przygotowuje i, co bardzo ważne – jest lekkostrawny. W poniższym przepisie użyłam pełnoziarnisty makaron soba. Połączyłam go z sosem z azjatyckich przypraw, czosnkiem, chili, limonką, imbirem i świeżą kolendrą. Doskonale wkomponowały się w daniu małże i plastry pędów bambusa. Przyznaję, że po raz pierwszy miałam do czynienia z małżami z zalewy, ze słoika. Są super. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na czyszczenie małży, wybierz je także. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dłużej niż 15 minut! – zatem, do roboty kochani. Róbcie ze mną makaron soba z małżami.
Makaron soba z małżami o azjatyckim smaku
Przyrządzenie:
Makaron przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
W woku rozgrzej olej. Wrzuć szalotkę, czosnek, imbir i chili. Smaż mieszając około 2 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1 minutę.
Dolej sos ostrygowy, sos sojowy i sok z limonki. Po 30 sekundach wlej mleczko kokosowe.
Dodaj małże i pędy bambusa.
Do woka dodaj także odcedzony i schłodzony makaron soba.
Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp świeżą kolendrą.
Smacznego