Zapiekanka z ziemniaków jest jednym z ulubionych dań mojego męża i dzisiaj przygotowałam ją na obiad. Nic więcej nie piszę, bo nie trzeba. Jest przepyszna. Spróbujcie sami. Gdy to zrobicie, bardzo proszę o komentarz.
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i serem
Przyrządzenie:
Ziemniaki ugotuj tak, aby były lekko twardawe. Obierz i pokrój w plastry.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż razem z posiekanym czosnkiem.
Zmieszaj musztardę, śmietanę, starte sery, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i boczek z cebulą z patelni.
Nastaw piekarnik na 190C.
Następnie posyp pokrojoną mozarellą i polej masą śmietanową. Na to połóż jeszcze jedną warstwę ziemniaków, boczku z cebulą, sera i polej masą. Na górę ułóż ostatnią warstwę ziemniaków, polej masą i posyp świeżo startym serem.
Zamknij naczynie lub przykryj folią aluminiową i wstaw zapiekankę na 25 minut. Zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 25 minut.