Roladki schabowe

Na początku muszę napisać – nie chcę już tej zimy! Na chwilę wiosna zawitała, uwierzyłam jej, że już zostanie, a zwiała i jest totalnie zimno i nieprzyjemnie. Chcę słońca i lekkich ubrań, świeżych warzyw i  owoców – kolorów więcej, a nie tej szarości… Ta pogoda sprawia, że mniej mi się chce, a chcę, żeby chciało się więcej. Nie mam weny do pisania. Do gotowania na szczęście jeszcze została i zaprezentuję Wam dzisiaj roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym, podane na puree ziemniaczano-czosnkowym, polane sosem chrzanowym. Na zimowy obiad, sądzę, że to idealna propozycja.

roladki schabowe
Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Przygotowanie;
Schab pokrój na sznycle, rozbij, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni, wysusz na ręczniku papierowym. Ogórki również pokrój w paseczki. Każdy kawałek schabu posmaruj cienką warstwą musztardy, połóż porcję boczku oraz ogórka kiszonego. Zawiń w rulonik.
Nastaw piekarnik na 200C.
Każy rulonik układaj w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć obrane ząbki czosnku, grubo pokrojoną cebulę oraz listki z gałązki rozmarynu. Polej odrobiną oliwy z oliwek. Zamknij naczynie i piecz około 1 godz. 20 minut, czasem podlewając powstałym sosem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Gotuj około 12 minut. W między czasie blanszuj czosnek w gotującej się wodzie- 1 minuta we wrzątku i 1 minuta w zimnej wodzie. I tak 3 razy. Obierz czosnek. Odcedź dokładnie i utrzyj ziemniaki. Dodaj zmiażdżony czosnek i utrzyj razem. Zagotuj mleko i powoli dodawaj do ziemniaków cały czas mieszając. Dodaj sól i pieprz, śmietanę i masło. Utrzyj wszystko razem.
Przeważnie w przepisach na sos chrzanowy jest mąka, masło,.. uważam, że wystarczy śmietana, chrzan, sól i pieprz. Razem podgrzej. I gotowe!
Gotowe ruloniki podawaj na puree ziemniaczanym i polej sosem chrzanowym.
Smacznego
Na moich zdjęciach roladki wyglądają jak robaki z wąsami- to rozmaryn 🙂
roladki schabowe
Roladki schabowe