Zupa cebulowa w naszym domu to przepis mojego taty również. Każdy kto ją jadł, podobnie jak spaghetti, zakochuje się od razu. Dzielę się z Wami tym przepisem na prośbę mojej przyjaciółki- Oleńko to dla Ciebie:)
Zupę cebulową próbowałam często w różnych miejscach i nigdzie nie smakowała jak ta, wyjątkowa..
Składniki:
- 5 średnich cebul
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 litra bulionu
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 10 listków laurowych
- pieczywo na grzanki (pokrojona bułka lub chleb)
- ser żółty do zapieczenia na wierzchu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Pod koniec smażenia dodaj mąkę, wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Dolej wino i odparuj. Mieszaj aby nie przywarło. Wlej bulion, dodaj liście laurowe i pieprz. Duś pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wyjmij listki laurowe. Zupę przetrzyj przez sitko. Można ułatwić sobie pracę i zupę zmiksować, jednak nie polecam, lepsza wychodzi przetarta.
Nastaw piekarnik na 190C.
Upiecz grzanki z pokrojonego pieczywa. Zetrzyj ser żółty
Nalej zupę do miseczek, połóż porcję grzanek i posyp startym serem. Wstaw miseczki do piekarnika i piecz 10 minut.
Smacznego!:)