Muffiny jagodowo – żurawinowe, które dzisiaj przygotowałam zaczęłam przyrządzać gdy byłam w ciąży. Bardzo zależało mi na tym żeby zdrowo i „wartościowo” się odżywiać. Inspirację do zrobienia tych babeczek zaczerpnęłam z poradnika o odżywianiu dla przyszłej mamy. Są bardzo smaczne, mają mnóstwo błonnika i witamin, a żurawina, jak wiadomo, wspomaga prawidłowe działanie dróg moczowych.
Zamiast mrożonych jagód można użyć innych owoców mrożonych jak np. maliny, borówki, porzeczki. Suszoną żurawinę również można zastąpić innymi suszonymi owocami: morele, śliwki, rodzynki, borówki. Konfitura też może być innego smaku, wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz.
Poniżej podaję składniki na 10 muffinów. Jeśli uważasz, że to dla Ciebie za dużo, możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej w pojemniku próżniowym lub woreczku nawet przez 3 dni. Możesz babeczki również zamrozić na 3 miesiące. Aby je potem rozmrozić, wystarczy, że pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak lubisz jeść ciepłe muffiny, owiń babeczkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 170C na 7-10 minut aż staną się cieplutkie.
Zdrowe muffiny