Ryż z mango

Ryż z mango po indyjsku może być spożywany jako samodzielne danie lub jako dodatek. Ja przygotowałam go razem z kurczakiem Tandoori (opisanym we wcześniejszym poście). Uważajcie na papryczki chili, ponieważ w przepisie jest ich bardzo dużo.

Ryż z mango

W związku z tym ryż ten jest piekielnie ostry. Ja taki uwielbiam, ale wiem, że nie każdy jest miłośnikiem aż tak ostrych smaków.

Przygotowanie:
Ryż ugotuj i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki masali z połową mango.
Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę, curry oraz pokrojone chilli. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne. Dodaj drugą połowę mango. Gotuj razem chwilę. Dodaj masalę. Zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj ryż, posól do smaku, zamieszaj i za chwilę podawaj.
Smacznego!
ryż z mango
ryż z mango