Ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto, które Wam zaprezentuję jest bardzo proste i szybciutkie w przygotowaniu. I pyszne rzecz jasna. Dlatego też udało mi się jeszcze dzisiaj je upiec i kawałek już zjeść. Ma naprawdę niewiele mąki, uwielbiam je, bo jest przepełnione orzechami włoskimi i jabłkami. Przepis od mojej babci Oli.
Ciasto z jabłkami i orzechami
Przyrządzenie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i odstaw aż puszczą sok, na co najmniej 5 godzin, możesz zostawić na noc.
Orzechy upraż. Wymieszaj razem dokładnie wszystkie składniki. Wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Nastaw piekarnik na 190C. Jeśli masz „standardową” prostokątną formę, piecz ciasto około 45 minut. Jeśli jest jednak większa (ja taką miałam) to piecz zdecydowanie dłużej. Sprawdzaj „stan” upieczenia ciasta wykałaczką – jeśli jest mokra i się klei, to znaczy, że ciasto nie jest jeszcze gotowe. Jeśli jest inaczej możesz je wyjąć z piekarnika i za chwilę zajadać się tymi pysznościami. Jak widać na zdjęciach poniżej – ja tak właśnie zrobiłam.
Smacznego!