Łosoś z owocową salsą i sosem z mango
W związku z tym, że za oknem nadal szaro, buro i ponuro, postanowiłam rozweselić trochę mój talerz. Moja wariacja na temat łososia jest trochę szalona, ale owocowe połączenie smaków z nutką pieprzu cayenne nadało jej bardzo ciekawy i oryginalny klimat.
Łosoś z owocową salsą i sosem z mango
Przyrządzenie:
Łososia skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190C. Piecz łososia przez 25 minut.
W tym czasie przygotuj sos: zmiksuj mango z serkiem, kolendrą, dodaj pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól i pieprz.
Na kilku kroplach oliwy z oliwek podsmaż obraną, pozbawioną błonek i pokrojoną pomarańczę oraz grejpfruta. Dodaj pokrojone kiwi. Smaż razem chwilę. Dolej łyżkę octu balsamicznego i łyżkę miodu. Zamieszaj. Niech nadmiar powstałej wody odparuje. Wrzuć obrane i pokrojone pomidory, owoce granatu oraz pokrojone listki mięty.
Na talerz nalej trochę sosu z mango, na to połóż łososia, a na górze polej salsą owocową.
Smacznego
Przepis ten bierze udział w konkursie „Pyszne 500 kalorii z Dietą 5:2”, organizowanym przez Wydawnictwo Muza S.A. To moja propozycja na obiadokolację. Przybliżona ilość kalorii w tym daniu (1 porcja) to około 300-350.
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500