Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam wyraziste w smaku przyprawy i w związku z tym takie też dania. Było już curry z krewetek, dzisiaj curry z ryby. Curry z dorsza, choć może to być inna, biała ryba. Szybka, pyszna i zdrowa potrawa.
Curry z dorsza
Przyrządzenie:
Filety pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
Ugotuj ryż.
Zmiksuj razem kolendrę, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, kumin, imbir, curry, sól i pieprz.
Na rozgrzanej odrobinie oliwie z oliwek, podsmaż powstałą pastę. Dodaj rybę i smaż mieszając często około 5 minut. Dodaj mleczko kokosowe. Gotuj razem kolejne 5 minut.
Podawaj z ryżem, ja dzisiaj proponuję ryż pełnoziarnisty. Posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego