Rzymskie krokiety ryżowe – suppli al telefono
Lubię czasem zjeść danie, które nie jest w ogóle dietetyczne. I na pewno nie są to żadne słodkości. Nie kręcą mnie ciasta, czekolada ani lody. Jak mam ochotę sobie pofolgować kulinarnie to musi to być coś porządnego. Dobry kawał mięcha z frytami, pyszna włoska pizza z fantastycznie ciągnącym się serem, pyzy z mięsem oblane cebulką ze skwarkami albo chrupiące placki ziemniaczane, nieważne z jakimi dodatkami – uwielbiam wszystkie!
Takie jest także danie, które Wam tutaj prezentuję – kulki z risotto z mozzarellą i szynką głęboko smażone, podane z sosem z pomidorów. Totalne niebo w gębie! Najadłam się tych pyszności i wcale nie żałowałam, mój brzuszek też nie miał mi tego za złe. Mi wyszły kulki, tradycyjnie są to krokiety ryżowe, pochodzą z Rzymu z regionu Lacjum we Włoszech. Zjada się je zwykle palcami – gdy jeden krokiet jest podzielony na dwie części, mozzarella zostaje wyciągnięta i jej włókna wyglądają jak rozciągnięte od słupa do słupa przewody telefoniczne. Stąd nazwa suppli al telefono. Podaje się je z sosem z pomidorów. Jeśli nie uda Wam się kupić dobrych dojrzałych pomidorów, użyjcie całych z puszki. W przygotowaniu sosu pomógł mi blender firmy Sencor – idealny kompan w kuchni. A w dodatku taki piękny! Ja wybrałam kolor fioletowy, ale wszystkie kolory są cudne, zobaczcie zresztą sami.
Rzymskie krokiety ryżowe – suppli al telefono
Przyrządzenie:
Przygotuj risotto. Podgrzej bulion i trzymaj na niewielkim ogniu. W rondelku rozpuść połowę masła i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż chwilę, aż ryż będzie lekko skwierczał. Dolej wino i gotuj, aż zredukuje się zupełnie. Chochelką dolej porcję bulionu, mieszaj, aż ryż całkowicie go wchłonie. Tę czynność powtarzaj, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy. Dopraw risotto solą i pieprzem. Dodaj pozostałe masło i parmezan. Wymieszaj. Przykryj rondelek i odstaw na kilka minut. Odkryj risotto, żeby przestygło.
Przygotuj sos pomidorowy. W dużej patelni rozgrzej mocno masło klarowane, dodaj czosnek, oregano i pomidory. Smaż około 8 minut, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Posól. Przelej zawartość do pojemnika i zmiksuj sos blenderem. Odstaw.
Do risotto wbij jajko. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aż całkowicie ostygnie.
Nabierz risotto na dużą łyżkę i mokrymi rękami nadal mu kształt jajka. Jak widzicie na zdjęciach – mi zdecydowanie lepiej i łatwiej udaje się przygotować kulki. Zrób wgłębienie i włóż w nie kawałek mozzarelli, owinięty paseczkiem szynki. Zaklej krokieta palcami i obtocz w bułce tartej. Tak przygotuj wszystkie krokiety.
W głębokiej dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Jeśli masz frytkownicę – najlepiej będzie jeśli w niej usmażysz krokiety ryżowe. Smaż suppli, aż nabiorą ciemnozłocistej barwy. Odsącz na ręczniku papierowym. Posyp lekko solą i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.
Smacznego