Dzisiaj zapraszam Was na meksykańskie smaki. Choć nie miałam jeszcze możliwości odwiedzenia Meksyku i próbowania kuchni tego kraju „w oryginale”, uwielbiam dania pochodzące stamtąd. Wyraziste, ostre przyprawy i piękne, żywe kolory. Na pewno odwiedzę ten kraj i pewnie kiedyś Wam o tym napiszę. Tymczasem zapraszam na tacos z kurczakiem, warzywną salsą i guacamole.
Tacos z kurczakiem i salsą warzywną i guacamole
Przyrządzenie:
Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Posól, posyp pieprzem, kolendrą, papryką czerwoną słodką i tabasco. Zamieszaj.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj kurczaka. Smaż razem często mieszając. Dorzuć pokrojone w kosteczkę papryczki chilli, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną cukinię i obie papryki pokrojone w paseczki. Dolej pomidory z puszki i dodaj posiekane 4 ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i tabasco. Zamieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Dorzuć kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Wciśnij sok z ćwiartki limonki. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Na guacamole, awokado zmiksuj lub zmiażdż widelcem razem z sokiem z ćwiartki limonki, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
Muszle tacos podgrzej w piekarniku.
Farsz z kurczaka i warzyw układaj w tacos, na to połóż porcję guacamole oraz jogurt naturalny. Dobrze smakuje z piwem albo tequilą.
Smacznego bardzo!