Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

Ponad rok temu, po tym jak dowiedzieliśmy się z moim mężem, że oprócz Stasia, będziemy jeszcze rodzicami bliźniaczek, postanowiliśmy przeprowadzić się do Radomia (bliżej moich rodziców). Nie ukrywam, że wizja powrotu do mojego rodzinnego miasta była dosyć kiepska. Jednym z problemów, który miał na mnie czekać, była totalna różnica w dostępie do świeżych i ekskluzywnych produktów. Rzeczywiście tak jest – jest trochę rzeczy, których nie dostanę w żadnym tutejszym sklepie. Na szczęście wtedy ratuje mnie internet. Niestety świeżej ryby nie można kupić przez internet, a mrożona smakuje gorzej. Jakież to szczęście mnie ogarnęło gdy odkryłam w Radomiu sklep gdzie można kupić kilka rodzajów naprawdę świeżutkiej ryby! Dzisiaj zabrałam ze sobą pięknego Halibuta!
Potem wizyta na targu: kurki, bób, zielona fasolka, truskawki… jak ja kocham wiosnę!
Chciałam przygotować jakieś danie według przepisu Kurta Schellera, takie składniki kupiłam i połączyłam ze sobą, że będzie mój przepis. Puree ziamniaczano-selerowe pokazał mi jednak Kurt Scheller.

Halibut z sosem kurkowym, puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową

Przygotowanie:
Oczyszczonego halibuta ułóż w naczyniu do zapiekania. Natrzyj solą, pieprzem, posiekanymi ząbkami czosnku, estragonem, bazylią i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz około 30 minut.
Obierz ziemniaki i selera. Gotuj razem w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedź warzywa. Dodaj łyżkę masła i ubij na puree.
Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj łyżkę masła i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodaj oczyszczone kurki. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, estragonem. Zamieszaj i smaż razem chwilę. Dolej wino, gdy odparuje wlej śmietankę. Gotuj sos około 5 minut. Dopraw do smaku.
Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie.
Gdy ryba będzie gotowa, wybierz filety i układaj na talerzu razem z fasolką i puree ziemniaczano-selerowym. Rybę i fasolkę polej sosem kurkowym.
Smacznego!
halibut z sosem kurkowym
halibut z sosem kurkowym
  • Halibut (około 1kg)
  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • 25 dag kurek
  • 3 cebule szalotki
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 150 ml śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • suszony estragon
  • suszona bazylia
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • zielona fasolka szparagowa
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki masła