Bułeczki drożdżowe z jagodami to przepis, którego do tej pory jeszcze nigdy nie robiłam. Wczoraj był mój pierwszy raz. Przepis pochodzi z najnowszego numeru KUKBUK’a (nr 4 lipiec/sierpień). Jagodzianki wyszły obłędnie, przygotowałam większe niż na zdjęciu w gazecie, możecie zrobić mniejsze, każdy rozmiar na pewno jest wyśmienity.
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Przyrządzenie:
Połącz razem 1 łyżeczkę cukru pudru, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem pudrem, aż masa będzie prawie biała.
W dużej misce zmieszaj przesianą mąkę, mleko, utarte żółtka, masło i sól. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto jak najdłużej, co najmniej 10 minut. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Zmieszaj jagody z cukrem.
Po tym czasie podziel ciasto na ok. 15 rówych kulek. Każdą z nich rozpłaszcz (najwygodniej ręką) i na środek nałóż porcję jagód z cukrem. Dokładnie sklej.
Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach ok. 4 cm od siebie. Przed pieczeniem pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut.
Połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę.
Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Jagodzianki ostudź na kratce i polej je lukrem. Lukier przyrządzisz ucierając na gładko cukier puder z wodą.
Smacznego