Karaś smażony w panierce z piwem

Karaś smażony w panierce z piwem

Mąż mój razem z naszym przyjacielem wybrał się w piątek na ryby. Zapowiedziałam oczywiście, że bez ryb ma do domu nie wracać. Zmęczeni bardzo tym wędkowaniem powrócili i na szczęście przywieźli ze sobą coś do przyrządzenia na obiad. Ryby, które smakują mi ogromnie, posiadają mięso delikatne i super apetyczne. Jedyny minus karasi to to, że mają dość sporo małych ości. Jeśli jednak lubisz ryby i masz troszeczkę cierpliwości i chęci żeby je wydłubywać, koniecznie musisz ich spróbować (jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/eś wcześniej).
Dzisiaj usmażyłam je w panierce z piwem na oleju kokosowym. Do tego proponuję puree ziemniaczano – selerowe ze świeżym tymiankiem i ogórki gruntowe na ostro. Te dzisiejsze były wyjątkowo pyszne, bo z ogródka naszej miłej sąsiadki.

Karaś smażony w panierce z piwem

Przyrządzenie:

Oczyszczone karasie włóż na 12 godzin do solanki. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, posól je z obydwu stron.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i selera. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Zblanszuj chwilę obrany ząbek czosnku. Gotowe ziemniaki, selera i czosnek ubij razem na puree. Ewentualnie dopraw do smaku solą. Dodaj posiekany tymianek i zamieszaj. Możesz oczywiście dodać trochę masła i ciepłego mleka. Ja dzisiaj przygotowałam bez, żeby było mniej kalorycznie:)
Umyte ogórki pokrój w plasterki. Polej je sosem sojowym i olejem sezamowym. Na rozgrzaną patelnię polej odrobinę oliwy, dodaj papryczkę chili, szczypior oraz pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Smaż chwilę. Dodaj ogórki. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, zamieszaj. Smaż około 5 minut czasem mieszając.
Piwo, jajko, mąkę oraz pieprz, zamieszaj razem dokładnie aby powstało gładkie ciasto, bez grudek. Ryby obtaczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju kokosowym z dwóch stron, aż będą ruminane.
Podawaj razem z puree i ogórkami.

Smacznego

karaś smażony
karaś smażony
karaś smażony