Niedawno brałam udział w konkursie Fairy Platinum „Na najtrudniejszy przepis”, w którym nagrodą główną były warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Z wielką przyjemnością, po zakończeniu konkursu, przeczytałam wiadomość z zaproszeniem na warsztaty.
Szkolenie, gotowanie i pyszna kolacja odbyły się 22 sierpnia w Warszawie.
Po pierwsze – Grzegorz bardzo fajnie prowadzi zajęcia, to przesympatyczny facet i bardzo dobry kucharz. Po drugie – z ogromną przyjemnością poznałam blogerki prowadzące blogi: http://umniewkuchni.blox.pl, http://malinowepocalunki.blogspot.com/, http://planeta-smaku.blogspot.com, http://smacznapyza.blogspot.com/ czy www.poracoszjesc.blogspot.com. To fantastyczne dziewczyny i mam nadzieję, że wkrótce będziemy miały okazję razem pogotować. A po trzecie – nauczyłam się kilku ciekawych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę.
Kilka zdjęć z warsztatów:
Pierwszy będzie przepis na sałatkę z ziemniakami i wątróbką z dorsza. Na warsztatach nazywała się sałatką Najsztuba – podobno to pomysł Piotra Najsztuba, którego Grzegorz chyba jeszcze nie poinformował o tym, że rozsławia jego przepis:)
Sałatka jest nieziemska. Na zajęciach przygotowywaliśmy przeróżne delikatesy: przepiórki, polędwicę wołową czy owoce z zabajone…, ale ta sałatka to był prawdziwy hit!
Jest bardzo łatwa w wykonaniu dlatego koniecznie przyrządźcie ją w domu.
Składniki:
- wyszorowane i ugotowane w mundurkach ziemniaki (najlepiej młode)
- wątróbka z dorsza z puszki (w zalewie własnej)
- posiekana natka pietruszki
- pokrojona w piórka czerwona cebula
- musztarda francuska
- sok z cytryny
- zalewa z puszki z wątróbki
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- sól i pieprz
- skórka z 1 cytryny (dodaję po przypomnieniu Iwonki:)