Lawendowa zupa krem z dyni
W ostatnim moim poście – o risotto truflowym z dynią, pisałam Wam, że nabyłam wielką dynię. Nie zdawałam sobie nawet sprawy ile dań uda mi się przyrządzić z tego jednego cuda. Przekonacie się o tym, bo oczywiście podzielę się z Wami wszystkimi przepisami.
Dzisiaj kolejny, drugi przepis – zupa krem z dyni. I pamiętajcie, że wszystkie najbliższe posty dyniowe zawdzięczają swoje istnienie dzięki 1 sztuce.
Zupę krem z dyni przyrządzałam już wiele razy. Tym razem chciałam aby smakowała trochę inaczej niż te, które dotychczas przygotowywałam. Postanowiłam spróbować połączenia dyni z lawendą i czubrycą czerwoną (w jej skład wchodzi chilli, papryka czerwa, cząber, kozieradka i sól). Wyszło ciekawie i pysznie.
Lawendowa zupa krem z dyni
Przyrządzenie:
W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj dynię, smaż razem chwilę i wlej bulion. Gotuj aż dynia zmięknie. Dodaj płatki owsiane i gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli za mało jest wody, dolej gorącej z czajnika. Dodaj lawendę, czubrycę, sól i pieprz.
Zmiksuj zupę. Ewentualnie dopraw do smaku.
Zupę podawaj z zimnym gęstym jogurtem naturalnym (zimny łagodzi ostrość zupy) i uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!