Sos z cielęciny z kurkami i zdrowymi kolorami

Piękny dzień się zapowiada, a to dobrze, bo ostatnich kilka wprawiało mnie w niefajny nastrój. Nie lubię jesieni ani zimy, to zupełnie nie „moja bajka”. Sama myśl o tym, że następnych kilka miesięcy będzie krótkich, zimnych i ciemnych wywołuje we mnie smutek.
Dlatego cieszą mnie informacje, że najbliższe dni mają być jednak pogodne i słoneczne. Niech wydłuży się lato!
Dzisiejsze moje danie jest kolorowe, radosne i w słońcu skąpane. Pyszne.

Sos z cielęciny z kurkami i zdrowymi kolorami

Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj mięso. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Usmaż razem często mieszając. Przełóż mięso z cebulą do garnka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodaj pomidory.
Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż czosnek. Dodaj kurki, tymianek sos sojowy do smaku i pieprz. Smaż często mieszając i przełóż do garnka.
Zamieszaj razem zawartość garnka i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Do sosu dodaj cukinię oraz paprykę i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę i zamieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z kaszą jęczmienną lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!:)

 

 

 Warzywa psiankowate 2013  Paprykujemy 4  
  • 1 cebula
  • 1,2 kg cielęciny pozbawionej żyłek i pokrojonej w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 300 ml kurki sterylizowanej bądź świeżej (ja używam ze słoiczka, bo zbiory mojej mamy już zawekowane)
  • 3 dojrzałe pomidory sparzone, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 garści pokrojonego świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia (ja używałam oleju ryżowego)
  • sos sojowy z grzybami
  • 3 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • łyżka śmietany 12%
  • kasza jęczmienna do podania