Włoska pizza i relacja z warsztatów fotografii kulinarnej – konkurs „Almette”
Od męża mojego dostałam na 30. urodziny super cudowny aparat fotograficzny, o jakim dawno marzyłam! Robiłam wszystko, co w mojej mocy, żeby kompakt, na którym pracowałam do tej pory, potrafił wydobyć kolory, smak i zapach potraw, które przyrządzam.
Zdjęcia pizzy, o której dzisiaj będzie mowa, wykonane są jeszcze aparatem kompaktowym.
Mam nadzieję, że nie było tak źle.
Od niedawna cykam fotki moim nikonkiem i jestem przeszczęśliwa. Może zauważyliście – zdjęcia na ostatnich postach są ładniejsze? Moim zdaniem, zdecydowanie tak!
Jest to, po pierwsze, zasługa mojego nowego super sprzętu, ale na pewno też tego, że w sobotę byłam uczestnikiem warsztatów fotografii kulinarnej, które prowadzili Beata i Lubomir Lipov. Była to wygrana w konkursie „Almette”. Idealnie się złożyło, że dostałam aparat i mogłam zabrać go ze sobą na lekcję fotografii. Przyznam, że nie zdawałam sobie sprawy, że są aż tak ogromne różnice w możliwości aparatów. Mój nowy prezent okazał się totalnie wyjątkowy i robi przepiękne zdjęcia. Na warsztatach przygotowywaliśmy dużo różnych pyszności, które później fotografowaliśmy i oczywiście konsumowaliśmy.
Dziękuję wszystkim uczestnikom zajęć za bardzo mile spędzony czas.
Organizatorem warsztatów była agencja PR Synertime, którą reprezentowali Marcin Firmanty i Anita Śliwka.
Uczestnicy zajęć, z góry od lewej:
Kasia Nowakowska Kuchnia Bazylii
Agata Draht Moje Gotowanie
ja:)
Mariola Grzęda Kulinarne Pyszności Molki
Kamila Młoczek Kamciss – Życie Ze Smakiem
Martyna Lewicka Truskawek6
Joanna Gralik Różowa Kuchnia
Laura Chołodecka Cafe Babilon
Edyta Juśkiewicz Pasja Smaku
Anita Śliwka z agencjii PR Synertime
Marlena Lalak-Skałecka Kuchnia Marlenity
Poniżej przedstawiam Wam kilka moich ujęć z warsztatów.
Włoska pizza
Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz w miseczce. Dodaj cukier i połowę ciepłej wody. Zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw przykryte ściereczką na 10 minut. Gotowe powinny mieć konsystencję śmietany.
Przesianą mąkę zagnieć ze szczyptą soli i drożdżami. Dodaj oliwę i wyrabiaj aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw je przykryte w ciepłe miejsce, na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pomidory zmiksuj razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodaj sól, pieprz i oregano do smaku.
Gotowe ciasto podziel na 4 równe części. Uformuj z nich kule i każdą rozwałkuj. Wyłóż 4 blaszki wysmarowane uprzednio oliwą.
Na każdej pizzy rozprowadź sos pomidorowy.
Potem układaj to co lubisz, np.: ser mozarella, szynkę salami, pieczarki, cebulę. Mogą być pomidorki koktajlowe, feta, oliwki. Po upieczeniu możesz posypać pizzę rukolą, kiełkami bądź innymi ulubionymi dodatkami.
Nastaw piekarnik na 260 stopni i piecz pizzę około 20 minut.
Smacznego!