Kochani,
bardzo dziękuję za Wasze zgłoszenia i przepyszne przepisy, które wysłaliście do mnie na konkurs z radosnakuchnia.pl. Najchętniej nagrodziłabym Was wszystkich, ale musiałam niestety wybrać trzech zwycięzców. Łatwo nie było w ogóle, lecz się udało.
- stojak na wino wygrywa Justyna Zubel za przepis na pyszną zakąskę z ciasta francuskiego
- areator do wina wygrywa Aneta Wojciechowska za przepis na pełnoziarniste tartaletki z rukolowym serkiem
- zestaw do wina wygrywa Agnieszka Sznajder za przepis na pikantny ser owczy zapiekany w cieście
Wygrane przepisy:
Pyszna zakąska z ciasta francuskiego Justyny Zubel:
Składniki, 24 szt:
– ciasto francuskie (kupiłam gotowe)
Farsz I:
– podsmażana czerwona cebula
Farsz II:
– 1 mały pomidor
– Parmezan
– bazylia
– 1/4 cebuli
Farsz III:
– 5 czarnych oliwek
– plasterki polędwicy łososiowej
– 12 kostek 1cmx1cm sera feta
Przygotowanie:
– Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty 5×5 cm. Nie wałkujemy ciasta francuskiego!
– Kwadraciki rozkładamy na papierze do pieczenia, a papier na kratce.
– Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
– Farsz kładziemy na środek kwadratów, zostawiając wolne miejsce po bokach. Jeżeli chodzi o farsz z cebuli to przepis będzie w poniedziałek (chyba, że bardzo chcecie to napiszcie w komentarzach – postaram się zrobić to szybciej). W farszu II należy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne (można zjeść:)) pozostałą część pomidora kroimy w kosteczkę. Cebulę i parmezan kroimy w kosteczkę, bazylię rwiemy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. III farsz to po prostu pokrojenie składników i wyłożenie na kwadraciki.
– Wstawiamy na 15 min do piekarnika ale to zależy do zakupionego ciasta więc sprawdźcie jaki czas macie na opakowaniu.
Pełnoziarniste tartaletki z rukolowym serkiem Anety Wojciechowskiej
Składniki (6 szt.):
Tartaletki:
125 g mąki pełnoziarnistej
70 g masła (zimnego)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Pesto z rukoli:
pół opakowania rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka miodu
Nadzienie:
100 g kremowego serka
4 łyżki pesto z rukoli
Do przybrania:
3 pomidorki koktajlowe
6 łyżeczek pesto
świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, pokrojone masło, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać krążki o średnicy większej niż foremki do tart. Ciastem wylepić wysmarowane masłem i posypane mąką foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wystudzić całkowicie, ostrożnie wyjąć z foremek.
Serek zmiksować razem z pesto. Nadziewać nim tartaletki. Każdą udekorować łyżeczką pesto i połową pomidorka koktajlowego. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić przed podaniem przez ok. 1 godzinę.
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście Agnieszki Sznajder
Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajo
1 żółtko
Masa serowa:
35 dag sera owczego
1 pęczek szczypiorku
15 dag żółtego sera gołdy
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
100 ml słodkiej śmietany
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starty czarny pieprz
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
4 żółtka
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
Wszystkim wygranym bardzo gratuluję. Poproszę o Wasze adres na mój adres e-mail: akosternakaczmarek@gmail.com.
Raz jeszcze bardzo dziękuję Wam wszystkim za wzięcie udziału w tym konkursie. Już niedługo będzie kolejny. Śledźcie zatem blog i zapraszam na kolejne konkursy!