3 lipca, dzięki zaproszeniu Syngenta, miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych „Polskie pomidory w nowych odsłonach”. Spotkanie odbyło się w restauracji Sowa&Przyjaciele. Wiem, że było to już prawie miesiąc temu. Wybaczcie – wcześniej nie miałam możliwości opowiedzieć Wam o tych warsztatach. Potrzebowałam do tego trochę wolnego czasu, a spotkanie było bardzo ciekawe, pyszne i warte zapamiętania i opisania. Odbyło się ono w ramach projektu Tęcza Smaku.
Na początku odbyła się prezentacja, podczas której dowiedziałam się wiele ciekawych rzeczy. Wiem już zdecydowanie więcej o pomidorach (które uwielbiam – przecież nazwa Czosnek w Pomidorach musiała z jakiegoś powodu powstać:). Istnieje np. linia czarnych pomidorów Kumato® – są naprawdę pyszne i słodkie.
Wszystkie pomidory, które mieliśmy przyjemność kosztować były przepyszne i pięknie pachnące.
Po prezentacji nadszedł czas na wspólne gotowanie. Warsztaty kulinarne poprowadzili kucharze restauracji Sowa&Przyjaciele. Wszystkie dania zawierały oczywiście pomidory.
Podzieleni na grupy przygotowywaliśmy 4 niesamowicie pyszne dania. Ja oczywiście od razu poszłam do Konrada Birka, aby wspólnie przyrządzać krewetki:)
Przygotowaliśmy, a później oczywiście zajadaliśmy:
Sałatkę z kaszy kuskus z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, kolendrą i emulsją jogurtową z curry
Pomidorowe curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą
Jak zapewne bez trudu zauważyliście – dania były obłędnie pyszne:)
W międzyczasie zostaliśmy oprowadzeni po restauracji i mogliśmy zobaczyć ją „od kuchni”. Widziałam kucharzy przy pracy, przygotowywanie dań i vip roomy.
A na zakończenie tego przemiłego dnia – wisienka na torcie – do restauracji przyszedł Tomasz Jakubiak:)
Raz jeszcze dziękuję Syngenta za zaproszenie mnie na takie pyszne i ciekawe warsztaty i mam nadzieję, że do zobaczenia!:)
Dziękuję także kucharzom restauracji Sowa&Przyjaciele – z Wami gotuje się zawsze w przyjemnym nastroju i wiele się od Was uczę:)
A Was wszystkich namawiam do jedzenia pomidorów. Zwłaszcza teraz, bo o tej porze roku są najpyszniejsze i najsłodsze.